Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I přes vymoženosti technologií je při vaření piva nejdůležitější lidský faktor, shodují se sládci z pivovaru Litovel

PR článek

Autoři | Foto Jan Rasch

Ve většině pivovarů bývá sládek jenom jeden, ale v Litovli mají dva. Jak je to možné? Současný sládek Petr Kostelecký totiž úzce spolupracuje i s emeritním sládkem Miroslavem Koutkem, který strávil v pivovaru 47 let a k vaření piva má tedy co říct.

Jak je možné, že má pivovar Litovel dva sládky?
Miroslav Koutek (emeritní sládek): Můj život je spjatý se zdejším pivovarem. Ostatně, například pivo Moravan, který doteď sbírá ocenění nejen v České republice, ale i v zahraničí, jsem poprvé uvařil v pivovaru já. Samozřejmě nechávám již veškeré provozní věci tady na Petrovi, mém nástupci, já tady již působím jako jakýsi poradce a také se starám o zdejší expozici pivovarnictví, kterou jsem před pár lety prosadil.

Petr Kostelecký (sládek): Emeritní pro mne byl a je velkým učitelem, a jsem rád, že je tu se mnou. Já sám zde tuto funkci vykonávám už 24 let, ale práce sládka je krásná v tom, že mne každý den může něco překvapit. A právě v tomto ohledu je jedinečné, že jsme tu na to dva.

Miroslav Koutek

Patří k posledním pivovarníkům, kteří v Litovli začínali u oboru pivovarník – sladovník před uzavřením zdejšího učňovského střediska v roce 1974. Po studiích v Praze se stal mistrem stáčírny a umývárny sudů, po vojně pak zastával funkci nadsladovního. Po dalších třech letech byl jmenován v roce 1982 sládkem pivovaru, snad nejmladším v tehdejším Československu. Později se stal i jeho dlouholetým ředitelem. V současnosti působí jako předseda představenstva, ředitel pro rozvoj a strategii a také jako emeritní sládek Pivovaru Litovel a.s. Je důležitou osobností českého pivovarnictví, neboť též vychovává mladé pivovarníky. Založil první muzeální expozici na Moravě věnovanou tomuto řemeslu, a právě on stojí za zrodem piva Litovel Moravan, uvařeného v Litovli v roce 1982 a který patří mezi nejoceňovanější litovelská piva. 
Petr Kostelecký

Současný sládek Pivovaru Litovel pochází z Boskovic. Je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické a v pivovarnictví pracuje od roku 1990. Do Pivovaru Litovel nastoupil v roce 1994. Spojil s ním nejen svou kariéru, ale tak jako jeho předchůdce i svůj osud. Je historicky devátým sládkem Pivovaru Litovel za celou dobu jeho existence. Pokračuje v modernizacích a stál také u zrodu litovelského minipivovaru. Dohlíží na to, aby se pivo v Litovli stále vařilo tradičními postupy, pod jeho vedením pivovar také zavedl výrobu míchaných nápojů s ovocnou příchutí. Je degustátorem na významných soutěžích po celé republice a také působí v odborných komisích zabývajících se kvalitou piva. Stejně jako Miroslav Koutek je milovníkem sportu, ale fotbalu zvlášť.

Kam až sahá historie sládků v litovelském pivovaru?
MK: Pivovar Litovel byl slavnostně otevřen 12. listopadu 1893 Josefem Svozilem, rolníkem, říšským a zemským poslancem. Prvním sládkem pivovaru byl Josef Elleder. Od té doby se vystřídalo na pozici celkem osm sládků, včetně nás. Pár dní zpět jsme oslavili 125 let pivovaru, a já vždycky rád říkám, že za to, co jsme dokázali, vděčíme především svým předkům, kteří nás mnohé naučili a předali nám své zkušenosti, filozofii a lásku k poctivému řemeslu. Klasická technologie, odborně vzdělaní a nadšení pracovníci a vysoce kvalitní suroviny jsou tím nejlepším základem pro vaření výborného chmelového moku.

Jak se vlastně člověk stane sládkem v tak velkém pivovaru?
PK: Člověk by měl mít rozhodně kladný vztah k pivu a taky detailně vědět, jak to v takovém pivovaru chodí. Je nezbytné, aby měl odborné vzdělání např. absolvent Střední odborné školy tady v Litovli, učební obor Výrobce potravin - pivovarník, sladovník. To je ale jen počáteční základ. Dále je třeba prohloubit znalosti studiem odborné školy kvasné technologie v Praze.

MK: To ale neznamená, že pokud má člověk vystudovanou školu, může hned začít vykonávat funkci sládka. K tomu jsou třeba leta praktických zkušeností. Jak já, tak i Petr jsme i v pivovaru působili několik let a prošli výrobními středisky na pozicích mistrů. Nechyběla ani laboratoř, stáčírny i expedice. Prostě sládek musí vědět přesně, co se děje v pivovaru – od výroby až po expedici stočeného piva.

O pivovaru Litovel a oceněních se můžete dozvědět na oficiálních webových stránkách, Facebooku či Instagramu.

Jak vůbec vypadá takový pracovní den sládka?
PK:Každý je jiný a pestrý. Zatímco jeden den dohlížím na organizaci vaření piva, další den mne čeká nezbytná administrativa, pak domluvené schůzky, kterých mám také dost. Čas také zabere účast na degustačních soutěžích, a pak jsou taky takové specialitky, jako je tady to povídání s vámi. Ale v každém případě sládek denně projde pivovar.

MK: Povinností je však mnoho, ostatně, proto jsme dva (smích). Pivovar procházíme nezávisle na sobě. My dva už se známe opravdu hodně dlouho, takže se v lecčem můžeme doplňovat.

Ročně vyrobíte 200 tisíc hektolitrů piva, a to v různých druzích – jak zajistíte, že pivo od vás, které si koupím, bude vždy stejné?
PK: Samozřejmě existují zavedené postupy, ale také nám vaření piva monitorují technologie a laboratorní hodnoty meziproduktů, bez kterých by jednoduše nemohlo pivo ve stejné kvalitě vzniknout. Pořád je ale u nás v pivovaru rozhodující lidský faktor – kádě, kde pivo zraje, jsou otevřené, takže pivovarníci vidí, jak na tom pivo je. Také probíhají pravidelné ochutnávky a vizuální kontroly meziproduktů.

Je trendem vařit různé speciály a piva, která nespadají do stálého portfolia pivovarů – je to tak i u vás?
PK: U nás to není žádná novinka. Speciály jsme vařili v Litovli vždy, ještě i v minulém režimu. Nebylo jich takové množství jako dnes, ale byla to vždy celá velká várka. Jen si vezměte, že navaříme várku experimentálního piva. Nevíme, jak pivo zákazníci přijmou, a kdyby byla odezva negativní, co s 250 hektolitry piva budeme dělat? (smích)

Přece jen, nějaký ten speciály čas od času tady v Litovli máte nyní vaříte častěji…
PK: Před pár lety jsme si za tímto účelem postavili malý minipivovar, ve kterém právě zkoušíme vařit nové věci, které v rámci Kalendáře litovelského sládka mohou lidé ochutnat v hospodách či na různých akcích. A když je pivo úspěšné, dostane se i na mateřskou varnu. Zároveň minipivovar slouží i pro zákazníky, kterým na minipivovaru ukazujeme, jak se vaří pivo od začátku až do konce. Využívají dvě varné nádoby s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně, než má velká litovelská varna. V těchto prostorách mohou návštěvníci pod dohledem technologů uvařit vlastní pivo dle své chuti. To vznikne stejným způsobem jako při klasické výrobě, tedy vařením, kvašením a konečně zráním, které celý proces uzavírá. Celou výrobu piva je tak možné zažít a sledovat na několika málo metrech.

Největší radostí a potvrzením, že svou práci děláte dobře, je i fakt, že pivovar drží bezpočet ocenění…
PK: Zrovna v polovině listopadu jsme převzali zatím poslední ocenění na European Beer Star v bavorském Norimberku. Je to celosvětová degustace. Zúčastnit se této soutěže autentických piv mohou jen pivovary, které dodržují vaření piva poctivými metodami s tradicí v Evropě. Letos se soutěže zúčastnilo 51 zemí se 2 344 nejlepšími pivy. No a Litovel Premium získalo stříbrnou evropskou pivní hvězdu v kategorii Bohemian Style Pilsner.

MK: Pravidelně se také umisťujeme na předních příčkách v prestižních soutěžích jako je např. České pivo, kde právě letos kralovalo v kategorii ležáků pivo Litovel Premium, ale také Litovel Moravan i tmavý Premium Dark, nebo v International Beer Challenge 2018 v Londýně a Pivex 2018 v Brně. Vyjmenovávat všechny ocenění, ať už z těchto, nebo z jiných soutěží až do historie by bylo opravdu na dlouho, ale o tom, jak se kterému pivu daří, pravidelně informujeme na našem webu.

 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Pivovar Litovel, Moravan, sládek, Kostelecký, Koutek, pivo, pivovar, vaření, Litovel, pivo Litovel, Česko, Praha, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Evropa

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.