Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Lázně měly v Olomouckém kraji loni kvůli koronaviru propad návštěvníků i tržeb

S výrazným poklesem počtu klientů a tržeb se loni kvůli preventivním opatřením vlády v souvislosti s pandemií koronaviru potýkaly lázně v Olomouckém kraji. Obtížný bude pro lázně i letošní rok. Některé lázeňské společnosti se už dostaly do vážných finančních problémů. O moratorium na splácení dluhů tento týden požádaly soud Lázně v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku.

Například Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník loni navštívilo 12 310 klientů, zatímco v roce 2019 jich bylo 17 500. "Třicetiprocentní pokles byl způsoben omezením lázeňských a hotelových služeb formou uzavření lázní, omezení hotelového ubytování, firemních akcí a kongresů, omezení pobytů samoplátců, omezení provozu ambulancí odborné péče pro vyřízení návrhů na lázeňskou péči, obavami klientů a celkovou situací v České republice," řekl ředitel jesenických lázní Roman Provazník.

U klientů na komplexní lázeňskou péči hrazenou ze zdravotního pojištění Priessnitzovy léčebné lázně loni zaznamenaly pokles o 24 procent na 5220 hostů a u samoplátců o 34 procent na 7090 klientů. Lázním kvůli tomu loni klesly tržby meziročně o 51,6 milionu korun, což odpovídá snížení o 16,5 procenta. "Takto relativně nízký pokles byl dosažen díky nadprůměrné obsazenosti lázní v letních měsících, kdy neplatila žádná omezení," upozornil Provazník.

V Termálních lázních Velké Losiny se loni ubytovalo více než 13 tisíc hostů. "Zatímco pro lázně to bylo o zhruba pět procent méně než v roce předešlém, pro Wellness hotel Diana to byl pokles téměř o 40 procent. Celkový pokles tržeb za Lázně Velké Losiny bude přes 50 milionů korun," řekl jednatel Termálních lázní Velké Losiny Martin Plachý. Výrazný propad návštěvnosti má také termální park ve Velkých Losinách. "Počet jeho návštěvníků klesl s ohledem na zavření po dobu téměř 150 dní loňského roku o 70 tisíc. Celkem jsme v mezidobí zaznamenali 170 tisíc návštěvníků," dodal Plachý.

Lázně musely loni snížit náklady, aby jejich hospodaření kvůli poklesu tržeb nevykázalo velkou ztrátu. Součástí úspor byla i redukce počtu zaměstnanců, jelikož kompenzace od státu a zdravotních pojišťoven na eliminaci výrazného poklesu tržeb podle Provazníka nestačily.

"Nyní máme zhruba o 50 zaměstnanců méně než byl ustálený stav 300 až 320 zaměstnanců po dobu posledních pěti let. Redukci jejich počtu jsme nemuseli realizovat pomocí výpovědí, využili jsme přirozené fluktuace, odchodů do důchodu či doběhu smluv na dobu určitou," řekl Provazník. Termální lázně Velké Losiny loni snížily počet zaměstnanců o 20 lidí na současných zhruba 150 zaměstnanců.

Některé lázně kvůli dopadům pandemie omezí investice. "V letošním roce se nepouštíme do žádných velkých investic, a to zejména proto, že očekáváme ještě výraznější finanční dopad pandemie covidu než v roce 2020," upozornil Provazník.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lázně Teplice nad Bečvou

Štítky ČR, lázně, koronavirus, Olomoucký, Olomoucký kraj, pandemie covidu-19, okres Přerov, Teplice nad Bečvou, Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Velké Losiny, Česko, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně měly v Olomouckém kraji loni kvůli koronaviru propad návštěvníků i tržeb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.