Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Arionova kašna v centru Olomouce se po zimní pauze opět plní vodou

Arionova kašna v historickém centru Olomouce se začala v těchto dnech po zimní pauze opět plnit vodou. Na čistotu vody v kašně, jejíž průzračnost zajišťuje speciální chemický přípravek a písková filtrace, budu pracovníci technických služeb pravidelně dohlížet po celou letní sezonu. Postupně je voda napouštěna i do barokních kašen.

"Musí se kontrolovat kvalita vody, protože by asi nebylo pěkné, kdyby voda v kašně začala zelenat a začal se tvořit květ. Do kašny se doplňuje chemie, aby voda zůstala čistá. Největší podíl má písková filtrace, která zachytí mechanické části," řekl ředitel Technických služeb města Olomouce Pavel Dostál, podle kterého bazénová chemie zabraňuje tvorbě řas a zajišťuje průzračnost vody.

Před napuštěním byla Arionova kašna po zimě důkladně vyčištěna a technici zkontrolovali její technologii. Postupně do ní bylo napuštěné téměř 30 metrů krychlových vody. "Protože je kašna odstavená od podzimu, aby mráz pískovec neponičil, musí napouštění předcházet důsledná kontrola. Vodu do ní pak napouštíme na celou letní sezonu," uvedl Dostál.

Čistá voda Arionovy kašny v parných dnech svádí ke koupání. V chladné vodě skotačí zejména děti. Podle Dostála ale městské kašny nejsou vhodným místem ke koupání. "Kašna slouží k osvěžení, ale vzduchu v jejich okolí. Asi bych kvůli použité chemii nedoporučoval, aby se v ní lidé koupali," upozornil Dostál.

Voda se po zimě a technické kontrole postupně vrací i do šesti barokních kašen v historickém centru Olomouce. Zprovozněna byla také dvě pítka, které vytvořil sochař a místní rodák Ivan Theimer. Údržba unikátního souboru barokních kašen ve správě města přijde ročně zhruba na 250 tisíc korun, dalších 150 tisíc korun pak stojí voda a energie.

"Znovu zprovozněné kašny se každoročně stávají symbolickým probouzením města a příjemným oživením po zimní odmlce. Nezbytnou údržbou prochází tyto jedinečné národní kulturní památky pravidelně v průběhu měsíce dubna. Olomoučany i návštěvníky těší vždy od 1. května do prvních podzimních mrazů," řekl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Arionova kašna z dílny sochaře Ivana Theimera centrum Olomouce zdobí od roku 2002, kdy doplnila barokní kašny představující antickou mytologii. Do souboru patří nejstarší kašna Neptunova a Herkulova z konce 17. století, které doplňují kašna Jupiterova, Tritonů, Caesarova a Merkurova pocházející z počátku 18. století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Arionova kašna, památky, údržba, Olomouc, kašna, Pavel Dostál, Ivan Theimer, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arionova kašna v centru Olomouce se po zimní pauze opět plní vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.