Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

V Seloutkách archeologové objevili komorový hrob se šperky a korálky

V Seloutkách na Prostějovsku archeologové odhalili další komorový hrob z doby halštatské. V lokalitě Na Šťastných, kde probíhá výstavba rodinného domu, byl hrob ženy s železnými a bronzovými šperky a korálky. V Seloutkách jde o již patnáctý komorový hrob platěnické kultury.

Komorový hrob archeologové z prostějovské pobočky Ústavu archeologické a památkové péče Brno v Seloutkách objevili v průběhu dubna.

"Na skryté ploše byly odkryty dva urnové hroby a při hraně skrývky byly kameny indikující v pořadí již patnáctý komorový hrob doby halštatské. K jeho odkryvu došlo v návaznosti na stavbu rodinnho domu," popsal archeolog Pavel Fojtík.

V hloubce asi 0,4 metru se rýsoval čtverec orientovaný hrob ve směru sever jih, který byl vyskládaný z lomových kamenů z jeden kilometr vzdálené lokality Vinohrady. Čtvercová hrobová jáma měla rozměr 2,7 krát 2,6 metru a hloubku 0,6 metru. Původní dřevěná srubová komora měřila podle rozložení keramiky asi 1,6 krát 1,6 metru. Mezera mezi komorou a jámou byla vyplněná kameny, kterými byl překrytý také strop.

"Žárový pohřeb se nacházel v souladu s místními pravidly u jižní stěny. Urna s kremací obsahovala v porovnání s dalšími hroby platěnické skupiny nezvykle velké množství kovových a skleněných ozdob," uvedl Fojtík.

Archeologové jsou přesvědčeni, že v hrobě byla uložena žena, o čemž svědčí sada šperků, 2 železné nápažníky, bronzový nápažník, 2 železné jehlice, železná harfovitá spona a skleněné korálky. Přiložený byl i masitý milodar a železný nůž.

Hrob pochází z období 625 až 550 let před naším letopočtem. "Žena náleží do vyšší střední vrstvy. Z hrobu jsme odebrali četné vzorky pro přírodovědné analýzy," podotkl arecholog Fojtík.

Při hloubení bazénu muž vykopal na zahradě kostru chlapce starou tisíc let

Asi tisíc let starou kostru zhruba dvanáctiletého chlapce vykopal v Kralicích na Hané na Prostějovsku majitel zahrady při hloubení bazénu. Hrob pochází z období mladší doby hradištní a podle archeologů bude bezpochyby součástí většího...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ÚAPP

Štítky hrob, platěnická kultura, archeologie, šperk, Seloutky, Pavel Fojtík, okres Prostějov, kultura, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Seloutkách archeologové objevili komorový hrob se šperky a korálky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.