Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jeskyně jsou připraveny otevřít ihned. Neznají však ani termín, ani podmínky

Netrpělivě čekají na své otevření po uvolnění protikoronavirových opatření správci jeskyní v Olomouckém kraji. Na rozdíl od některých památek či muzeí totiž nemohou do svých útrob vpustit návštěvníky individuálně bez průvodce. Zástupci správy jeskyní zatím neznají přesný termín otevření, ale ani podmínky, za kterých budou moci prohlídkové trasy zpřístupnit.

Správě jeskyní to komplikuje situaci. Připraveni jsou otevřít okamžitě, jak to dovolí protikoronavirová opatření. Jeskyně jsou kvůli vládním opatřením uzavřeny od poloviny prosince.

"My jsme připraveni na spuštění provozu, ale velice nám komplikuje situaci, že neznáme, za jakých podmínek bude ten provoz spuštěn. Je velký rozdíl, zda budeme moci provázet skupiny deseti osob, 20 osob nebo v některých případech 40 osob. Dotazy návštěvníků se množí, chtějí si zarezervovat vstupy na určitý termín, ale nevíme, jak velkou skupinu budeme moci do jeskyně vzít," řekla vedoucí správy Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku Barbora Šimečková.

"Když podmínky neznáme, velmi nám to komplikuje život," doplnila.

Na otevření čekají i zástupci Jeskyně Na Špičáku. "Jeskyně mají podmínky jiné, než jsou muzea či hrady, tady jsou možné pouze skupinové prohlídky, bez průvodce tam nelze jít. Zatím máme informace o otevření na konci května nebo začátkem června," řekla vedoucí správy Evelyna Vozábalová.

Jeskyně má běžnou otevírací dobu od začátku dubna do konce října, návštěvníky však průvodci provádějí jejími útrobami i v zimě. Otevřít jsou schopni okamžitě. "Máme nachystané pokladny, zboží je nakoupeno, máme nachystané suvenýry, je uklizeno," doplnila.

Jeskyně Na Špičáku nabídne návštěvníkům například opravenou historickou provozní budovu, která se kvůli koronaviru dosud veřejnosti představit nemohla. Rekonstrukce, která zasáhla do celé loňské sezony, stála 12,2 milionu korun.

Historická budova Jeskyně Na Špičáku omládla. Původní vzhled si zachovala

Turistická chata Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku, která správě jeskyní slouží jako provozní budova, prošla rozsáhlou omlazovací kůrou. Zachovala si původní vzhled z přelomu 19. a 20. století, ale návštěvníkům nabídne větší komfort,...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní ČR

Štítky jeskyně, koronavirus, otevření, Olomoucký kraj, průvodce, Teplice nad Bečvou, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeskyně jsou připraveny otevřít ihned. Neznají však ani termín, ani podmínky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.