Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Soudničky přerovského strážníka baví internet. Mají cenu Magnesia Litera

Po ocenění v anketě Zlaté pero dostaly svérázné svodky přerovského strážníka Miroslava Komínka ocenění Magnesia Litera za nejlepší blog roku. Jeho humorné soudničky již delší dobu baví internet a na sociálních sítích mají obrovskou sledovanost. Zhruba za měsíc se dočkají také své knižní podoby.

Ocenění Magnesia Litera za nejlepší blog roku dostali strážníci z Přerova v úterý večer na slavnostním předání v Praze. Podle poroty v jejich facebookových příspěvcích ožívá tradice předválečných soudniček. Blog se podle nich řadí k humoristické literatuře i k noirovému detektivnímu žánru, texty navíc přispívají k polidštění stigmatizované profese.

Nápad vtipně popisovat policejní práci a hlášení zpracovávat s nadhledem a nadsázkou vznikl přibližně před 13 lety.

"Tehdy jsme se s naším panem ředitelem domluvili, že by bylo dobré zkusit trochu netradiční způsob prezentace tiskových zpráv a postupně se to krystalizovalo. Před přibližně dvěma lety jsme skočili do temných vod sociálních sítí a začali dostávat pozitivní zpětnou vazbu,“ přiblížil zástupce ředitele přerovské městské policie a autor příspěvků Miroslav Komínek.

Policisté v noci zastavili řidiče v žabkách a s pivním vrškem na hlavě. „Pan pivo“ nadýchal dvě promile

Strážníci Městské policie Přerov vyjížděli v pondělí 18. ledna hodinu po půlnoci k jedné z čerpacích stanic ve městě. Potácející se muž zde podle svědka nasedl do auta a odjel. Hlídka zanedlouho popisované vozidlo zastavila, aby řidiče...

Ocenění za nejlepší blog Komínka překvapilo. "Výsledek jsme dopředu neznali. Byl to příjemný pocit," svěřil se. Už před měsícem se facebooková stránka Městská policie Přerov stala také vítězem soutěže o nejlepší reklamní text roku v anketě Zlaté pero.

Králík na smaltovém loži nebo stylový námořník

Legendární je například Komínkova svodka o připáleném králíkovi. „Králík mezitím na smaltovaném loži postupně procházel kremací. Pod dohledem hlídky byl vypnut sporák a otevřena okna na chodbách v celém domě,“ popsal Komínek jeden z úspěšných zásahů svých podřízených.

Nepovedený útěk mladého muže před strážníky měl rovněž značně neotřelou podobu. "Na historické dlažbě zakopl, vystřihl stylového námořníka a zbytek úniku provedl v ukázkovém baseballovém skluzu," napsal Komínek.

Popularita přerovských svodek začala růst zhruba před dvěma lety, kdy je strážníci začali dávat na sociální síť. Dnes mají denně i přes tisíc lajků a stránky tamní městské policie sleduje na 26 tisíc fanoušků.

"Opět vstávám se svodkou městské policie, tedy s úsměvem. A autorovi přeji, aby příští rok byla Magnesia Litera za knihu roku," chválí Komínka například jeho věrná čtenářka Dana Hrochová

Připravovaná knižní podoba svodek bude mít titul 365+1 příběh strážníků z Přerova a kvůli jejímu vydání stále pokračuje crowdfundingová kampaň.

"V současné době se řeší grafika. S vydáním můžeme počítat v horizontu měsíce. Budou tam úžasné autorské ilustrace, a pokud se to podaří realizovat, měla by vyjít i audiokniha namluvená Davidem Matáskem," uvedl Komínek.

Městská policie Přerov baví internet, Miroslav Komínek ovládl anketu Zlaté pero

Už nějakou dobu baví Městská policie Přerov svými facebookovými příspěvky internet. Nově za to dostala i ocenění od Creative Copywriters Club v jubilejním 10. ročníku soutěže o nejlepší reklamní text. Autorem textů je zástupce ředitele Městské...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Miroslava Komínka

Štítky soudnička, blog, literatura, Magnesia Litera, Komínek, Městská policie, Přerov, sociální síť, Internet, obecní policie, ocenění, Praha, David Matásek, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudničky přerovského strážníka baví internet. Mají cenu Magnesia Litera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.