Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na výstavišti se představí masožravé rostliny. Kořist polapí ve zlomku vteřiny

Stovky masožravých rostlin pocházejících z několika sbírek uvidí lidé na výstavě Živé pasti, která dnes začíná ve svých sbírkových sklenících na Výstavišti Flora Olomouc. Lidé mohou vidět například masožravou rostlinu z rodu bublinatek, která svoji kořist polapí ve zlomku vteřiny.

Výstava potrvá deset dní. "Některé masožravé rostliny si budou moci návštěvníci ve skleníku také zakoupit," sdělil mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Bublinatky Výstavišti Flora zapůjčila Botanická zahrada hlavního města Prahy, katedra botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a také sběratelé Vladimír Sedláček a Markéta Aubrechtová, která bude po celou dobu konání výstavy Živé pasti zájemcům o pěstování masožravých rostlin poskytovat ve skleníku rady.

"Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí," uvedl vedoucí sbírkových skleníků Výstaviště Flora Olomouc Pavel Souček.

"Současně ale budeme mít vystavené i takové druhy, které potřebují tak specifické podmínky, že je v běžné domácnosti prakticky nemožné udržet je při životě," uvedl Souček.

Náročné na pěstování jsou například masožravé rostliny z rodu Heliamphora, které potřebují k životu hodně světla, ale současně nízkou teplotu a vysokou vlhkost. Pocházejí totiž ze stolových hor v Jižní Americe, kde ve velké nadmořské výšce právě takové podmínky panují.

Výstava Živé pasti bude součástí akce Olomoucká muzejní noc. Fascinující svět masožravých rostlin tak budou moci lidé poznat i při večerní prohlídce, která je naplánována na příští pátek a sobotu.

Pod hradbami v Bezručových sadech v Olomouci začala stavba vodopádu

Již letos v létě se novou atrakcí Bezručových sadů v Olomouci stane vodopád. Stavba začala v těchto dnech. Pod hradbami a skalisky připravuje Výstaviště Flora jámu, kde bude technologie a nad ní bazén se schodištěm. Hloubka bude až jeden a půl...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Markéty Aubrechtové

Štítky masožravá rostlina, výstava, Výstaviště Flora, Olomouc, masožravé rostliny, skleník, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., kongresové centrum, Vladimír Sedláček, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Muzejní noc, Botanická zahrada hl. m. Prahy, bublinatk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výstavišti se představí masožravé rostliny. Kořist polapí ve zlomku vteřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.