Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Na Libavé specialisté z Prostějova testovali drony a obranu proti nim

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá armáda v uplynulých dnech testovala své moderní bezpilotní prostředky a zároveň sledovací systémy, které by měly drony odhalit. Prapor bezpilotních prostředků české armády vznikl loni v Prostějově.

Drony hrají v současných vojenských konfliktech stále významnější roli. Jsou snadno dostupné, lehce ovladatelné a mohou sledovat a ničit nepřítele. Pro obranu je klíčové nepřátelské drony včas odhalit a zneškodnit. 

Do cvičení Continous Wave se na Libavé a v prostoru Nepolisy kromě prostějovských expertů zapojilo několik specializovaných jednotek s různými typy bezpilotních prostředků a dva komplety radiolokátoru VERA-NG.

„Při samotném testování jsme prováděli jak samostatné lety jednotlivých prostředků, tak detekování a rozlišení těchto bezpilotních prostředků. Všechny bezpilotní prostředky byly pasivním systémem detekovány ihned po startu a sledovány po celou dobu letu,“ konstatoval podplukovník Lukáš Macek na oficiálním webu ministerstva obrany. 

Vojenští specialisté do vzduchu vypustili bezpilotní prostředky kategorie Micro a Mini z výzbroje české armády, ale i komerční zařízení DJI MAVIC. Zároveň testovali radiolokátor Squire a výškoměr vrtulníku MI-171 Š.

"Pro nás bylo zásadní, že technologie pasivních systémů se v rámci testů ukázala jako perspektivní řešení pro detekci a sledování bezpilotních prostředků,“ shrnul podplukovník Macek. 

Nový prapor, který je na bezpilotní systémy specializovaný, vznikl v Prostějově v loňském roce. Předtím se dronům věnovala rota začleněná do prostějovského 102. průzkumného praporu. Nový prapor by měl mít až tři stovky vojáků.

Do Hranic míří armáda. Pomůže v tamním domě seniorů, kde je nakažena téměř čtvrtina klientů

V domově pro seniory v Hranicích na Přerovsku se novým typem koronaviru nakazilo 47 seniorů a sedm zaměstnanců. Jde téměř o čtvrtinu z celkového počtu klientů zařízení. Do domova dnes dorazí 21 příslušníků armády, vyřeší tak chybějící pracovní...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto army.cz | Zdroj army.cz

Štítky drony, bezpilotní prostředek, armáda, prapor, Prostějov, Libavá, dron, Armáda České republiky, Lukáš Macek, Nepolisy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Libavé specialisté z Prostějova testovali drony a obranu proti nim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.