Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Radnice plánuje v Olomouci na Lazcích nový park. Dnes ho představí on-line

Zeleň i vodní plochu nabídne návštěvníků nový park, který chce poblíž lidnatého sídliště Lazce v Olomouci vybudovat radnice. Připraveny jsou dvě varianty Parku na Dlouhé a město je dnes veřejnosti představí pomocí on-line prezentace. Radnice chce na projekt získat dotaci z evropských fondů.

Park by měl být vybudován na zatravněné ploše mezi Dlouhou ulicí a Mlýnským potokem, kde v předchozích letech rostlo obilí nebo řepka. S vymezením tohoto území pro veřejný park počítaly územní plány už od roku 1930.

Veřejná on-line prezentace Parku na Dlouhé se uskuteční dnes od 17:00 hodin přes aplikaci Teams. Varianty parku představí zástupci města a autor studie.

"Nyní, po aktualizaci prověřovací studie, máme k dispozici dvě varianty řešení parku se zapojením přírodního vodního prvku. Právě díky využití Mlýnského potoka bude Park na Dlouhé zcela jedinečný v kontextu celého města. V Olomouci se totiž jinde nenachází parkově upravená plocha, která by umožňovala přímý kontakt s vodou," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Město plánuje, že nový park na Lazcích vybuduje ve dvou etapách. "Nejprve budeme řešit zatravněnou plochu mezi ulicí Dlouhá a Mlýnským potokem, což bude vlastně jádro celého parku, a také pravý břeh Mlýnského potoka, kudy by měla vést nová stezka. Ve druhé etapě, po dohodě s Univerzitou Palackého, která zde vlastní pozemky, pak chceme dořešit zbytek území," popsal projekt Žbánek.

Těžištěm parku bude zatravněná plocha mezi Dlouhou ulicí a Mlýnským potokem. Rozlehlá volná plocha při meandru Mlýnského potoka je podle odborníků z útvaru hlavního architekta pro další využití území nejvhodnější i díky tomu, že je v dostatečné vzdálenosti od frekventované Dlouhé ulice.

Historie městských parků sahá do 20. let 19. století

"V těchto místech proto v obou variantách počítáme s využitím elementu vody a vytvořením hlavních pobytových a rekreačních ploch. Tuto nejatraktivnější část území studie zvýrazňuje jemnými terénními modelacemi, navrženy jsou samozřejmě stezky pro pěší a cyklisty a také dětské a workoutové hřiště," uvedla vedoucí útvaru hlavního architekta magistrátu Jana Křenková.

První varianta počítá s vytvořením nového ramene vodního toku, které by vnikalo hlouběji do parku. Díky tomu by mohla vzniknout větší vodní plocha využitelná jako brouzdaliště s malými ostrůvky. Druhá varianta pracuje s možností nezavádět vodu z Mlýnského potoka hlouběji do parku, ale umožnit k ní pohodlný přístup. Z břehu by tak vznikl prostor pro setkávání a relaxaci u vody.

Historie městských parků v Olomouci sahá do 20. let 19. století. Rozloha zeleného prstence tvořeného Smetanovými, Čechovými a Bezručovými sady se postupně rozrostla na více než 47 hektarů. Hlavní aleje měří téměř 2500 metrů. V Olomouci je dlouhodobě plánováno založení několika parků, například na Nových Sadech či právě na Lazcích. Odhadované náklady na tyto parky jsou zhruba 40 milionů korun.

Alej třešňovku v Holickém lese na okraji Olomouce čeká obnova

Olomoucká radnice hodlá obnovit třešňovou alej v Holickém lese, které místní lidé neřeknou jinak než třešňovka. Na rozvoji přírodní plochy v okrajové čtvrti Olomouce se podíleli dobrovolníci ze spolku Holický les. V budoucnu zde magistrát plánuje...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky park, on-line, Lazce, Olomouc, Mlýnský potok, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice plánuje v Olomouci na Lazcích nový park. Dnes ho představí on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.