Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kvalita vody v jezerech Poděbrady a na Plumlovské přehradě je v pořádku

Kvalita vody v nádržích v Olomouckém kraji, které sledují hygienici, je v pořádku. Bez obav se lidé mohou vydat v těchto tropických dnech k Plumlovské nádrži u Prostějova i na štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce. Voda je tam podle hygieniků čistá a lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí.

Z obou nádrží brali hygienici vzorky v pondělí. "Můžeme konstatovat, že v obou případech se jedná o vodu vhodnou ke koupání. Jedná se o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi," uvedla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže.

Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech během prázdnin na Plumlově, a to i přesto, že přehrada byla před časem rekonstrována, kdy Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se na přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na začátku září už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Lidmi se plní Náklo, Výkleky a také akvaparky

V souvislosti s tropickými teplotami se lidé vyrážejí koupat i na další místa, obsazují například pískovnu Náklo na Olomoucku či lom ve Výklekách na Přerovsku.

Plní se i otevřená koupaliště, vyšší návštěvnost zaznamenávají například ve Šternberku na Olomoucku. "Otevírali jsme 5. června, první týden tady bylo tak 50 návštěvníků, ve středu tento týden jich bylo už 200. Návštěvnost čekáme vyšší i v nadcházejících dnech a na víkend," řekl správce koupaliště Jaroslav Vyhnánek.

Otevřený je i prostějovský akvapark Koupelky, šumperské Aquacentrum, koupaliště v Přerově, venkovní areál olomouckého plaveckého stadionu či letní Aquapark Olomouc. Bratrušovské koupaliště v Šumperku přípravy na zahájení sezony urychlilo, a otevře nakonec příští týden v pondělí - o deset dní dříve, než se původně počítalo, a to právě kvůli současnému počasí.

Na koupaliště v Olomouckém kraji zatím moc lidí kvůli opatřením nechodí

Zatím jen pomalu se vracejí návštěvníci na otevřená venkovní koupaliště v Olomouckém kraji. Podle provozovatelů se jedná o desítky lidí. Na malé návštěvě se podepisuje především obezřetnost, ale i nutnost prokazovat bezinfekčnost. Naproti tomu v...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, sinice, koupaliště, Plumlovská přehrada, Poděbrady, Olomoucký kraj, jezero, nádrž, koupání, Vodní nádrž Plumlov, Olomouc, Prostějov, Krajská hygienická stanice, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v jezerech Poděbrady a na Plumlovské přehradě je v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.