Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Region začal okamžitě přispívat na pomoc zpustošené jižní Moravě. Posílá i speciální jednotku hasičů

, aktualizováno 25. června 2021, 16:49

Vlna solidarity s jihem Moravy postiženým katastrofální přírodní pohromou se zvedla v Olomouckém kraji. Města, obce a obyvatelé regionu pořádají sbírky, záchranáři posílají na jih své lidi a o pomoci jedná například také hejtmanství.

"Víme moc dobře, co tornádo dovede. Před pár lety naši záchranáři řešili podobnou situaci v Litovli. Tentokrát se živel obcím v našem kraji podle dostupných zpráv vyhnul. Všechny síly proto můžeme napnout k pomoci na jižní Moravě," prohlásil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Kalamita na jižní Moravě
Podrobné zpravodajství čtěte v Brněnské Drbně.

Vedení olomouckého kraje sdělilo, že o způsobech, jak co nejlépe jižní Moravě pomoci, intenzivně jedná. "Zasažené obce mohou podpořit i lidé, informace o konkrétní možnosti, jak se zapojit, budou v odpoledních hodinách k dispozici na krajském webu. V žádném případě však nejezděte na vlastní pěst do zpustošené oblasti, nechte, prosím, záchranáře v klidu pracovat," uvedlo hejtmanství.

Armáda již do zasažených obcí vyslala první těžkou ženijní techniku z Olomouce a další jednotky jsou v pohotovosti. Drážní hasiči z Přerova odjeli už včera a pomáhají na pěti místech, spolupracují například na zprovoznění trati č. 330.

"Z Olomouce byla vyslána na místo události posádka RZP z ostré směny a dále dalších pět sanitních vozidel se záchranáři z Přerova, Prostějova a Olomouce," potvrdila záchranná služba Olomouckého kraje. Část lékařů se nad ránem už stáhla.

Dnes odpoledne vyrazili na jih Moravy hasiči. "Z každého kraje vyjede speciálně složená skupina hasičů a techniky pro záchranné a likvidační práce," potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Z Olomouce půjde o 20 profesionálních a 15 dobrovolných hasičů, dvě cisterny, technický kontejner, kontejner destrukce a týlový a přepravní kontejner s ženijním vybavením.

"Jednotka bude na místě vždy dva dny, bude pracovat nepřetržitě. Pak ji vystřídají kolegové a takto se otočí ve třech vlnách. Součástí jsou i členové posttraumatického týmu," dodala mluvčí.

Lidé a města nabízejí pomoc a pořádají sbírky

Na sociálních sítích lidé z Olomouckého kraje odstartovali řadu improvizovaných sbírek a přispívají také finančně.

"Zdravím. Tak dnes mezi třetí a půl čtvrtou můžete donést věci k aquaparku na pomoc lidem z Hodonínska. Zjišťujeme situaci a pořád platí, že budeme odvážet nabízenou pomoc," uvedla například Pavla Odstrčilíková.

Na pomoc postiženým lidem pošlou celou dnešní tržbu včetně výtěžku z večerního koncertu například provozovatelé na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce, restaurace Stodola zase přispěje pěti korunami z každého vypitého piva.

Pomoc nabídla Univerzita Palackého nebo město Uničov. Tamní radní jsou připraveni rychle uvolnit peníze. „Jsem přesvědčen, že najdeme i další formy toho, čím obyvatelům postižených obcí vypomůžeme,“ potvrdil starosta Uničova Radek Vincour (ODS).

Hlásí se i další města z Olomouckého kraje. „Kromě finanční pomoci nabízíme jižní Moravě také materiální pomoc. Současně jsou na vyžádání Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje připraveny jednotky sborů dobrovolných hasičů pomoci přímo v zasažených oblastech,“ uvedl primátor Olomouce Mirek Žbánek (ANO).

Radní Olomouce dnes dopoledne rozhodli o finanční pomoci půl milionu korun.  

"Nabídli jsme pomoc krizovému štábu Jihomoravského kraje. Po jeho jednání budeme informovat také občany města Prostějova, jakou materiální pomoc by sami mohli postiženým obcím poskytnout,“ dodal primátor Prostějova František Jura (ANO).

Poslanec a šéf lidovců Marian Jurečka se z Přerova vydal na jih Moravy s traktorem plným pomoci.

Hasiči z Olomouce jsou připraveni ihned vyjet pomáhat na jih Moravy zasažený tornádem

Hasiči z Olomouce jsou připraveni ihned vyjet na pomoc na jih Moravy zasažený masivními bouřkami a pravděpodobně i tornádem, které několik obcí částečně srovnalo se zemí. Včera před půlnocí to oznámil hejtman Josef Suchánek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR, Zdravotnická záchranná služba

Štítky tornádo, jižní Morava, pomoc, Olomoucký kraj, Jihomoravský kraj, Olomouc, Morava, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, kontejner, Starostové a nezávislí, Marian Jurečka, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Region začal okamžitě přispívat na pomoc zpustošené jižní Moravě. Posílá i speciální jednotku hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.