Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Konopný guru Dušan Dvořák ve vězení píše povídky. Léčitel se chce přihlásit do literární soutěže

Nejznámější pěstitel léčebného konopí v zemi Dušan Dvořák, který si nyní odpykává šestiletý trest, začal ve věznici v Břeclavi psát povídky. S příspěvkem, který má název "Řekni, kde ty kytky jsou" se chce zúčastnit literární soutěže vězňů.

"Je úterý a nejstarší dcera dnes slaví 33. narozeniny. Právě jí končí první šestinedělí. Je zahradní architektka. Rozumí stromům, keřům a kytkám. Já jen jediné. Konopí."

Těmito slovy začíná povídka uvězněného Dušana Dvořáka, přezdívaného jako konopný guru nebo Jan Hus české konopné scény.

Dvořák v minulých letech konopí pěstoval na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Z rostlin nevyráběl marihuanu, ale pěstoval je pro léčebné účely, a policie mu nikdy neprokázala, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi. Pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi.

"Srdečně zdravím z ťurmy. Na www.rodinyveznu.cz je literární soutěž vězňů. Poslal jsem tam příspěvek, hlasovat se může až do konce prázdnin a lze vyhrát poštovní známky a telefonní vězeňský kredit, což mě měsíčně stojí dohromady kolem tří tisíc," napsal Dořák nedávno z vězení redaktorovi Olomoucké Drbny.

I za mřížemi, kde je od listopadu předloňského roku, totiž nepolevuje ve své snaze legalizovat konopí pro léčebné účely. Nedávno se například obrátil se stížností na Evropskou komisi, protože je přesvědčen, že české soudy porušují jeho právo na spravedlivý proces. 

Soudy pro Dvořaka pochopení nemají

Dvořák má velkou podporu veřejnosti a mnoha známých osobností. Podporují ho například světoznámý fotograf Jindřich Štreit nebo přední světový odborník na výzkum kanabinoidů, docent Lumír Hanuš z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě.

Tuzemská justice však pro Dvořáka pochopení nemá. Soudy argumentují tím, že pokud v zemi platí nějaká pravidla pro pěstování konopí, musí je i Dvořák dodržovat, protože zákony platí pro všechny. S tím souhlasil i Ústavní soud České republiky, kam se Dvořák obrátil.

„Ve své ústavní stížnosti stěžovatel opakuje prakticky totožné námitky, které uplatnil již v předchozích stádiích trestního řízení a se kterými se obecné soudy včetně Nejvyššího soudu náležitě a dostatečně přesvědčivě vypořádaly. Zjevnou svévoli v podobě takzvaného extrémního rozporu mezi provedenými důkazy a skutkovými závěry Ústavní soud neshledal,“ uvedl předseda senátu Ústavního soudu Pavel Šámal v usnesení Ústavního soudu z února letošního roku, které Dvořákovu ústavní stížnost zamítlo.

Léčebné konopí užívá více lidí, pomohla úhrada pojišťoven

Počet lidí, kteří užívají léčebné konopí, se meziročně zvýšil asi dva a půl krát na 1132. Stoupl i počet lékařů, kteří konopí předepisují, rovněž množství vydaného konopí. Přispělo k tomu to, že od letošního roku je 90 procent ceny konopí hrazeno...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky vezení, konopí, léčba, Dvořák, povídka, Ospělov, Dušan Dvořák, soutěž, Ústavní soud České republiky, Břeclav, Jan Hus, Evropská komise, Lumír Ondřej Hanuš, Jindřich Štreit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konopný guru Dušan Dvořák ve vězení píše povídky. Léčitel se chce přihlásit do literární soutěže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.