Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kameny zmizelých: Sokol Jan Mládek dal jméno novému parku

Spolek Hanácký Jeruzalém s podporou radnice uložil v ulicích města Prostějova další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Olomoucká Drbna postupně přináší příběhy lidí, které budou kameny připomínat.

Jan Mládek bude mít káman na náměstí U Kalicha. "Jan Mládek byl zahradník, městský zastupitel a radní. Také byl významným sokolským činitelem, členem výboru Sokola II v Prostějově i jeho starostou, nakonec byl starostou sokolské župy prostějovské. Zatčen byl gestapem už v roce 1940. Následně byl deportován do koncentračního tábora v Dachau a do Osvětimi, kde byl v roce 1941 popraven. Kámen ukládáme nikoliv k místu jeho bydliště na třídě Legií 26, nyní Brněnská ulice, ale k budově Sokola II, jehož byl členem," uvedla členka spolku Hanácký Jeruzalém Jana Gáborová.

Kameny zmizelých
Kameny zmizelých nebo Stolpersteine se většinou dávají do míst, kde oběti holocaustu žili nebo odkud byli nuceni odcházet do transportů. Na štítku každého kamene je uvedeno jméno oběti, datum narození a úmrtí, respektive poslední známé datum, kdy dotyční ještě prokazatelně žili. Nejčastěji se tak jedná o datum nástupu do transportu do vyhlazovacího tábora.

Jan Mládek se narodil 26. srpna 1881 v Prostějově v domě č. 82 na tehdejším Brněnském předměstí v rodině zahradníka Jana Mládka a jeho manželky Marie rozené Skalické. Vyrůstal v rodině společně s mladším bratrem Jaroslavem.

Pocházel z rodu zahradníků a na tuto tradici navázal. Zahradníkem byl už jeho dědeček Vojtěch Mládek, dědečkův bratr Josef a otec Jan. Otec Jan Mládek zemřel 4. června 1895 na tuberkulózu.

Rodina bydlela v domě na tehdejší třídě Legií č. 26 naproti kostela sv. Cyrila a Metoděje. Po náhlé smrti otce převzal zahradnictví, které se nacházelo u hřbitova, syn Jan. 

Člen dozorčí rady městského hřbitova a zahradnictví

Kromě toho byl Mládek členem Živnostenské strany v Prostějově a v letech 1919 až 1923 byl za tuto stranu zastupitelem a zároveň i členem rady města. Na starosti měl hospodářský a později stavební referát. Od roku 1936 byl členem dozorčí rady městského hřbitova a zahradnictví.

"Mládek byl také nadšeným, obětavým a aktivním sokolským činitelem. Od roku 1902 byl členem jednoty Sokol II v Prostějově a  řadu let byl členem výboru Sokola, kde zastával funkci pokladníka, vzdělavatele a starosty jednoty Sokol II. Inicioval například zakoupení pozemku pro letní cvičiště za Kollárovou ulicí. Pracoval také v V. okrsku a nakonec jako starosta sokolské župy prostějovské. Župu vedl v nelehkém období  v letech  Mnichova a okupace," popisuje Gáborová.

Jako funkcionář Sokola byl Mládek 8. října 1941 v rámci Akce SOKOL zatčem. Šlo o represivní akci proti celému Sokolu v souvislosti s úředním zákazem činnosti na jaře roku 1941 a následným rozpuštěním Sokola 12. října 1941. Celkem bylo zatčeno 28 funkcionářů prostějovské sokolské župy. Jan Mládek byl  deportován do koncentračního tábora v Dachau. Zahynul v roce 1942 v Osvětimi.

Krásný člověk vzhledem i povahou

Členové Sokola si Mládka vážili jako obyčejného, skromného a upřímného člověka. V almanachu „Svým nesmrtelným“ vydaném prostějovskou sokolskou župou v roce 1948 o něm stojí: „Bratr Jan Mládek – jaký to byl krásný člověk vzhledem i povahou. Jeho výrazná hlava s krátce přistřiženými vlasy, dobrýma očima a milým úsměvem na tváři nevymizí nikdy z paměti těch, kdož ho znali, tím spíše, že s výsledky jeho dobré sokolské práce se stále a stále setkáváme.“

Jeho jméno je uvedeno na pamětní desce věnované umučeným a popraveným členům Sokola v předsálí sokolovny na Skálově náměstí v Prostějově, na pamětní desce v budově radnice a v sídle České obce sokolské na nádvoří Tyršova domu v Praze. Jeho jméno nese také nový park v Okružní ulici v Prostějově, jméno je Mládkovy sady.

Mládek původně bydlel v domě č. 26 v Brněnské ulici. Dnes už dům neexistuje, kámen zmizelých byl proto položen u budovy Sokola II na náměstí U Kalicha 2, kde byl členem.

Kameny zmizelých: Sokol Josef Bukáček zahynul v táboře smrti v Osvětimi

Tento čtvrtek bude spolek Hanácký Jeruzalém s podporou radnice ukládat v ulicích města Prostějova další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Olomoucká Drbna postupně přinese příběhy lidí, které budou kameny připomínat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky Kameny zmizelých, Jan Mládek, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, Česká obec sokolská, Jeruzalém, dům, zahradník, Drbna.cz, Jana Gáborová, Auschwitz, Dachau

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kameny zmizelých: Sokol Jan Mládek dal jméno novému parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.