Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Kameny zmizelých: Sokol Josef Bukáček zahynul v táboře smrti v Osvětimi

Tento čtvrtek bude spolek Hanácký Jeruzalém s podporou radnice ukládat v ulicích města Prostějova další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. Olomoucká Drbna postupně přinese příběhy lidí, které budou kameny připomínat.

Sokol Josef Bukáček bude mít kámen na náměstí Spojenců. "Josef Bukáček byl zavražděný v  roce 1942 v Osvětimi. Celým svým životem a profesí byl spjatý s Prostějovem, kde působil jako technický rada a ředitel městské plynárny a vodárny. Zároveň byl členem Sokola II v Prostějově. 3. října 1941 byl zatčen a následně deportován do Osvětimi, kde byl 15. března 1942 zavražděn. Byl mu udělen Československý válečný kříž 1939 in memoriam," popisuje stručně jeho osud Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Kameny zmizelých
Kameny zmizelých nebo Stolpersteine se většinou dávají do míst, kde oběti holocaustu žili nebo odkud byli nuceni odcházet do transportů. Na štítku každého kamene je uvedeno jméno oběti, datum narození a úmrtí, respektive poslední známé datum, kdy dotyční ještě prokazatelně žili. Nejčastěji se tak jedná o datum nástupu do transportu do vyhlazovacího tábora.

Syn klempířského pomocníka

Josef Bukáček se narodil se 11. ledna 1886 na tehdejším Brněnském předměstí č. 88 v Prostějově klempířskému pomocníkovi Vendelínu Bukáčkovi a Terezii rozené Všetičkové. Celým svým osobním a profesním životem byl spjatý s Prostějovem. V roce 1905 maturoval na zdejším reálném gymnáziu. Po studiu techniky působil jako technický úředník v Hranicích na Moravě.

Od 1. září 1925 byl ředitelem městské vodárny a plynárny. „V čele plynárny a vodárny stojí mladý, snaživý odborník Ing. Josef Bukáček, jenž zavedl do obou podniků nového, technicky moderního ducha,“ uvedl tedhy komunální činitel a kulturní pracovník Ambrož Soška.

Inženýr Bukáček, technický rada, byl vynikajícím technikem a odborníkem. Zasadil se o řadu technických inovací, o rozšíření čerpacích stanic nebo geologický průzkum a výstavbu aparatury čistírny. O historii, vývoji a proměnách obou závodů také napsal statě Vodovod města Prostějova a Městská plynárna v Prostějově uveřejněné ve sborníku Prostějov – město a okres.

Podílel se na projektu vodovodu v Sušici 

Výraznou stopu Bukáček zanechal také na Šumavě v Sušici. Právě zde se na doporučení profesora gymnázia v Prostějově a Sušici Antonína Friedla, též aktivního Sokola, a starosty města a Sokola v Sušici Jana Seitze podílel na projektu městského vodovodu. Vodojem starého vodovodu nazvaný Faustinka dnes slouží jako rozhledna. Práci Bukáčka si zde dodnes připomínají s úctou.

Byl také členem Sokola II v Prostějově a župním stavebním zpravodajem. 3. října 1941 byl jako sokolský a národní činitel zatčen. Byl deportován do Brna a do Osvětimi. Zahynul s tisíci sokolskými a národními činiteli v táboře smrti v Osvětimi 15. března 1942. In memoriam mu byl udělen Československý válečný kříž 1939.

Bukáčka připomínají i pamětní desky

Jeho jméno je uvedeno na pamětní desce obětí německého násilí v budově bývalé reálky, nynější Střední odborná škola na náměstí E. Husserla, a na pamětní desce v přízemí radnice. Ve vestibulu bývalé administrativní budovy plynárny ve Vrahovické ulici č. 10 je pamětní deska s tímto textem: „Na památku Ing. Josefa Bukáčka, technického rady plynárny a vodárny umučeného 1942 v Osvětimi věnují zaměstnanci.“

Památku umučených Sokolů prostějovské sokolské župy připomíná také pomník odhalený v roce 2011 na Městském hřbitově v Prostějově.

V Prostějově bydlel Bukáček původně v domě Svatoplukova č. 31 nacházejícím se v areálu plynárny. Poslední jeho bydliště od poloviny třicátých let je dům, který si nechal postavit na tehdejším Žižkově náměstí, nyní Spojenců, tehdy měl číslo 16, po přečíslování má číslo 15. Zde žil s manželkou Marii a dcerou Jarmilou. Obě byly učitelkami. Starší Prostějované a pamětníci na ně také často s láskou vzpomínali. Právě k tomuto domu Hanácký Jeruzalém položí Kámen zmizelých.

V prostějovských ulicích letos přibyde dalších dvanáct Kamenů zmizelých

V ulicích Prostějova letos přibyde dvanáct Kamenů zmizelých za oběti holocaustu. Kameny budou uloženy na přelomu června a července. Právě v tomto období před 79 lety muselo více než 1200 osob židovského původu z Prostějovska odjet transporty do...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky Kameny zmizelých, Josef Bukáček, Hanácký Jeruzalém, Prostějov, Auschwitz, Jeruzalém, vodárna, rada, Sokola, pamětní deska, Sušice, Československý válečný kříž 1939, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kameny zmizelých: Sokol Josef Bukáček zahynul v táboře smrti v Osvětimi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.