Počasí dnes27 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Na Šumpersku se voda vrátila do rukou měst a obcí. Vodné a stočné je levnější

Peníze z prodeje vody na Šumpersku už nekončí na účtech zahraničního provozovatele vodárenské infrastruktury, ale od letošního roku s nimi hospodaří města a obce, kterým vodovodní potrubí a kanalizace patří. Loňský čistý zisk byl 23 milionů korun.

Na Šumpersku loni skončil dlouholetý zahraniční provozovatel vodárenské infrastruktury, francouzský gigant Suez Groupe. Města a obce se s Francouzi dohodly na odkupu provozní společnosti, a od letoška tak mají prodej vody prostřednictvím společnosti Vodohospodářská zařízení Šumperk ve vlastních rukou.

Voda na Šumpersku
​Města a obce vlastní společnost VHZ a ta od roku 2021 vlastní provozní společnost ŠPVS. Celá majetková struktura společností, které řeší vodu, je tak podřízena 28 městům a obcím Šumperska. 

"K provozování naší vodárenské soustavy tak nyní využíváme stejnou obchodní společnost jako před tím, ovšem tuto společnost již ovládáme a vlastníme. Vzhledem k tomu jsme i adresáti příjmů ze zisku, peníze nyní končí v naší společnosti a my je používáme na obnovu našeho vodárenského majetku. Již nekončí na účtech třetích soukromých osob," popsal ředitel Vodohospodářských zařízení Šumperk Martin Budiš. Za rok 2020 byl čistý zisk 23 milionů korun. 

Změnu si pochvaluje také starosta Zábřehu František John. Město je jedním z největších akcionářů. "Výhodou jsou větší finance do oprav. Po splacení investice budou dividenda použita pro rozvoj a modernizaci vodohospodářské infrastruktury a samozřejmě nám umožní lépe kontrolovat cenu vodného a stočného pro občany. Cena vody se nebude neúměrně navyšovat o zisk," prohlásil starosta.

Francouzi provozní společnost prodali za 124 milionů korun, 50 milionů daly města a obce ze svého a na zbytek si vzaly úvěr. "Investiční model této akvizice počítá s tím, že se nám peníze vrátí v dividendách, které by jinak odtékaly nejen z oblasti vodohospodářství, ale dokonce do zahraničí," dodal starosta Zábřehu.

Za vodné nyní lidé na Šumpersku zaplatí 45,49 koruny a za stočné 46,74 koruny. Dohromady je to zhruba o 2 koruny méně než v loňském roce.

Olomoucký kraj dá městům a obcím na čističky vod a vodovody 34 milionů

Více než třicet milionů korun poskytne Olomoucký kraj městům a obcím na výstavbu čistíren odpadních vod a vodovodů. O peníze, které hejtmanství uvolní z Fondu na podporu vodohospodářské infrastruktury, mají samosprávy velký zájem. Dotace dostane...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky voda, vodárny, provozovatel, město, obce, cena, Šumperk, Zábřeh, okres Šumperk, peníze, Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s., Suezský průplav, František John

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mivami Paty

Tak to mě pobavilo. Voda slevnila, protože se změnila sazba DPH, takže jsou lidi dál ždímáni na PŘEDRAŽENÉ vodě, jen korunky se sypou do jiných kapes!!

Čtvrtek, 8. července 2021, 21:34Odpovědět

Na Šumpersku se voda vrátila do rukou měst a obcí. Vodné a stočné je levnější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.