Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V prostějovských Čechůvkách si lidé budou moci zasadit svůj strom

Na okraji Čechůvek v Prostějově si zájemci budou moci zasadit svůj strom. Město poblíž takzvaného cviklu chystá novou výsadbu a lidem nabídlo spolupráci. Pokud si místo zarezervují a strom vysadí, zavážou se zároveň k tomu, že se o něho budou v budoucnu starat.

První etapu výsadby město plánuje již na na podzim letošního roku. Radnice nyní připravuje osazovací plán, na konci prázdnin tak bude vědět, kolik a jaké stromy by v Čechůvkách mohli lidé vysadit.  

Jak rezervovat strom
Lidé, kteří mají zájem vysadit kus přírody v Prostějově, si budou moci své místo k sázení rezervovat na portálu rozvijime.prostejov.cz, který bude funkční v průběhu měsíce srpna.

"Stromy zakoupené městem Prostějovem i nářadí budou připraveny přímo na místě. Zájemce si nebudou žádný strom kupovat, pouze se k sázení a následné péči o strom přihlásí. Při vítání občánků se mě rodiče často ptají, zda je možné za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom,“ popsala vznik nápadu náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS), která má na starosti životní prostředí.

Na okraji Čechůvek u takzvaného cviklu město plánuje plošnou výsadbu stromů, keřů a květnatých trávníků na ploše téměř 1,3 hektaru.

Cílem je vytvoření samostatně fungujícího přírodního celku, který by měl přinést zeleň, zadržovat vodu v krajině a zlepšit hlukové podmínky.

„Vysazovat se budou pouze přírodní druhy rostlin vhodné právě pro toto místo. U dřevin nebude nutná probírka a květnaté trávníky budou sečeny pouze dvakrát ročně,“ dodal náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO). 

V plánu je nejen výsadba rostlin, ale vzniknou také štěrkové pěšiny a odpočinkové plochy s lavičkami a ohništěm.

„Chceme vytvořit prostor k procházkám nebo posezení s přáteli. Nezapomeneme ani na bývalou říčku Vikličku, která bude pročištěna. V dalších etapách připravujeme podél Vikličky směrem k Vrahovicím vybudování pěší cesty tak, aby mohl vzniknout nový procházkový okruh,“ dodal náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Prostějov chce ve Vrahovicích vybudovat nové rekreační biocentrum

Nové rekreační biocentrum chce vybudovat prostějovská radnice v místní části Vrahovice. Město tam koupí za 2,48 milionu korun pozemky o ploše bezmála 7800 metrů čtverečních. Půjde o pás široký 15 metrů podél říčky Valová. Radnice o odkupu pozemků...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mendelu

Štítky strom, výsadba, rezervace, cvikl, Čechůvky, Prostějov, Jiří Pospíšil, ODS, ANO 2011, Vrahovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovských Čechůvkách si lidé budou moci zasadit svůj strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.