Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Nová dekorace v centru Olomouce. Nad hlavami se roztočí stovky větrníků

Nový pohled se naskytne obyvatelům a návštěvníkům Olomouce při příchodu na Horní náměstí z jedné z postranních ulic. Pohled od Galerie Moritz na sloup Nejsvětější Trojice ozvláštní výzdoba barevnými větrníčky, které nechává město zavěsit na lanka mezi domy.

Ulicí 28. října v centru Olomouce budou lidé procházet pod téměř třemi stovkami barevných větrníků, které pracovníci rozvěsí ve 28 řadách. Dekorace mají tvar květiny, který stejně jako rozkvetlá výzdoba na náměstí odkazuje na Olomouc jako město květin.

„Už několik týdnů postupně zdobíme náměstí květinami a toto je to další krok k zatraktivnění centra města. Nebyl by ale možný bez podpory majitelů domů, na kterých jsou ukotvená ocelová lanka, na nichž větrníky visí,“ řekla náměstkyně primátora pro kulturu, cestovní ruch a sport Markéta Záleská (ODS).

„Všichni byli nápadem nadšeni a máme dokonce ohlasy i od dalších, že by svým souhlasem s umístěním podobné výzdoby na svém domě rádi podpořili zkrášlování města i v dalších ulicích kolem náměstí. Za to moc děkujeme,“ doplnila Záleská.

Centrum Olomouce oživila kvetoucí výzdoba. Novinkou bude odpočinkový koutek pod slunečními hodinami

Květinová výzdoba v centru Olomouce má pro letošní rok novou podobu. Zatímco loni rozkvetlé rostliny obklopily Sloup Nejsvětější Trojice, letos jsou na Horním náměstí v samostatných kruhových záhonech. Květiny poslouží nejen jako dekorace, ale...

Průchod od nákupní galerie k Hornímu náměstí ozdobí celkem 279 duhových větrníků, které jsou upevněné na ocelových lankách ve výšce 5,5 metru. „Větrníky mají tvar květiny, což je pro Olomouc zcela jasná symbolika. Díky nim se nám nabízí zase nový, ozvláštněný, pohled na Sloup Nejsvětější Trojice a já věřím, že se bude líbit jak Olomoučanům, tak i návštěvníkům města, a pohled na pestrobarevnou ulici jim zlepší náladu,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Podobné instalace byly k vidění v řadě historických měst po celé Evropě, v Brně měly zavěšené dekorace podobu deštníků. V Olomouci se ve větru budou točit květinové větrníky. „Chtěli jsme návštěvníky osvěžit vánkem a letním pohybem. Stejné větrníky budou i v nabídce Informačního centra,“ uvedla Markéta Záleská.

Pestrobarevné větrníky budou ulici zdobit až do konce října, tak aby je poté mohla nahradit vánoční výzdoba.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šimon Machek

Štítky Výzdoba, expozice, větrníky, dekorace, Olomouc, centrum, ozdoby, větrník, dům, Sloup Nejsvětější Trojice, květiny, Markéta Záleská, ODS, kultura, Evropa, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová dekorace v centru Olomouce. Nad hlavami se roztočí stovky větrníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.