Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Bujaré večírky z lesoparku Hloučela ruší obyvatele přilehlých sídlišť. Výjimkou není ani vandalismus

Hlasitá hudba, zábava dlouho do noci nebo povykování rozjařených lidí ruší obyvatele domů a sídlišť v blízkosti lesoparku Hloučela v Prostějově. Zejména po uvolnění protikoronavirových opatření se letos v létě někteří lidé chovají bezohledně. Výjimečný není ani vandalismum.

Lesopark Hloučelka je jedinou rozsáhlou zelenou oázou v těsné blízkosti Prostějova. Stovky lidí sem chodí sportovat, na procházky nebo posedět na zahrádkách. Po uvolnění protikoronavirových opatření se však začaly množit stížnosti.

"Jakým způsobem máme řešit rušení nočního klidu? Před nedávnem jsme se nastěhovali do bytů poblíž Hloučely. V komplexu kromě mladých rodin žije velké množství seniorů. Velmi nám však znepříjemňují život večerní akce. Hraje velmi hlasitá hudba, kterou nezastaví ani zavřená okna a která se protahuje až do nočních hodin," stěžovala si na radnici například Adéla Nová.

Hlasité oslavy probíhají až do rána

Obyvatelé přilehlých sídlišť chápou, že se lidé chtějí bavit, a tvrdí, že občasné víkendové akce by unesli.

"Bujaré oslavy však probíhají minimálně od května každou středu, pátek, sobotu a neděli a o každém státním svátku či jiném volnu. Pro pracujícího člověka, který ráno brzo vstává do práce, je to opravdu neúnosné," stěžuje si Nová.

Lidé, kteří se baví až do rána, povykují rovněž při návratu domů přes přilehlou obytnou zónu a sídliště. Výjimkou nejsou převrácené popelnice, poškozené značky nebo odpadkové koše.

V minulosti město muselo opakovaně opravovat dokonce rozbořenou kamennou zídku, která odděluje Hloučelu od pole. Městskou kasu to přišlo na téměř 20 tisíc korun.

Celkově padlo v letošním roce na opravy po vandalech v celém Prostějově už 114 tisíc korun. "Tyto finance byly městu vráceny z pojistky. Peníze opět použijeme na různé opravy,“ uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil.

Radnice již kvůli rušení nočního řeší několik přestupků

Prostějovská radnice potvrdila, že s některými provozovateli občerstvení na Hloučele již kvůli rušení nočního klidu zahájila přestupkové řízení.

"Všechny provozovny v lokalitě Hloučela důsledně kontrolujeme. U Maříků byla v několika případech zjištěna hudební produkce po desáté hodině večer. V rámci přestupkového řízení bylo řešení tohoto přestupku předáno správnímu orgánu včetně důkazních materiálů," sdělila referentka komunikace na prostějovské radnici Anna Kajlíková.

Město podle ní nemá v rámci zákona jinou možnost, než přestupek zdokumentovat a předat.  "Strážníci mohou nařídit ukončení hudební produkce, a pokud osoba neuposlechne, jde o přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby, který se také předává správnímu orgánu," dodala Kajlíková.

Pokud by pouštění hlasité hudby po desáté hodině večer pokračovalo, Kajlíková doporučuje volat na linku městské policie 156.

Hluk přináší hodně lidí. Z hudby to není 

Karel Vlach z občerstvení U Maříků prohlásil, že o žádném přestupkovém řízení zatím neví. "Stížnosti chápu, ale rozhodně se to netýká hudební produkce. Hluk je zde z toho důvodu, že sem chodí hodně lidí. Když přijde dvě stě tři sta hostů, tak jsou prostě slyšet," vysvětluje Vlach.

Nevylučuje zároveň, že když jdou rozjaření lidé domů, mohou dělat nepořádek. "To ale nemůžeme ovlinit," dodal.

Provozovatelé občerstvení na Hloučele jsou nyní v kontaktu s hygienickou stanicí, se kterou jednají o měření hluku. "Hudbu máme nicméně vždy puštěnou s takovou hlasitostí, že na druhé straně Hloučely není nic slyšet. Hluk je zde prostě od lidí," řekl Vlach.

V biokoridoru Hloučela bude vybudováno hřiště pro discgolf

Prostějovská radnice nechá v biokoridoru Hloučela za necelých 700.000 korun vybudovat discgolfové hřiště. Plocha pro discgolf, při kterém se hráči speciálními létajícími disky trefují do kovových košů, zatím v Prostějově a okolí není. Radní už...

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky zahrádka, večírek, hluk, noční klid, stížnost, Hloučela, Prostějov, sídliště, hudba, Karel Vlach, radnice, Jiří Pospíšil, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bujaré večírky z lesoparku Hloučela ruší obyvatele přilehlých sídlišť. Výjimkou není ani vandalismus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.