Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Vědec z Olomouce se podílel na objevu nové ropuchy. Jméno dostala po příslušnících panamské policie

Mezinárodní tým vědců, jehož členem byl také Milan Veselý z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, objevil v nepřístupných oblastech východní Panamy dosud nepopsaný druh ropuch rodu Atelopus. Zprávu o objevu nyní publikoval prestižní časopis Zoological Research.

Podle Milana Veselého není velkým překvapením, že nalezené ropuchy dlouhé desítky let nikdo přesně nepopsal.

"Vzhledem k velké variabilitě barevných vzorů a morfometrických znaků je velmi obtížné charakterizovat některé druhy v rodu Atelopus pouze na základě morfometrie či zbarvení. Zřejmě proto zůstal tento taxon tak dlouho nepopsán, ač se jím zabývali přední světoví herpetologové. Až díky moderní technologii se nám podařilo druh přesvědčivě definovat nejen molekulárně, ale také bioakusticky a morfologicky,“ vysvětlil Veselý.

Nový druh vědci nazvali Atelopus fronterizo. "Jméno odráží název, kterým domorodí obyvatelé označují někoho, kdo žije poblíž hranice. Zároveň používají toto označení i pro příslušníky panamské pohraniční vojenské policie sloužící v Dariénu, kteří zajišťují bezpečnost v této neklidné části Panamy. Bez jejich podpory by byl výzkum nemožný,“ podotkl Veselý.

Nově pojmenovaná žába se poprvé objevila už před sto lety  

Vědci po ropuchách pátrali v nepřístupných oblastech provincie Darién ve východní části Panamy. Ropuchy rodu Atelopus žijí v oblasti od Kostariky po Bolívii a zahrnují na 100 druhů. Pouze šest z nich se však vyskytuje v Panamě. 

Vědci mimo jiné zjistili, že nově pojmenovaná výrazná a barevná žába ležela bez povšimnutí více než sto let v depozitářích významných muzeí.

„Tento druh byl poprvé nalezen už v roce 1911 poblíž osady Puerto Obaldía na panamsko – kolumbijské hranici přírodovědcem Henrym Pitierem. Tento nejstarší známý exemplář uložený v United States National Museum byl v roce 1931 herpetologem Dunnem zvolen jako paratypus druhu Atelopus glyphus,“ uvedl Veselý.

Ropuchy rodu Atelopus patří mezi nejvýraznější a nejpozoruhodnější skupiny neotropických žab. Zároveň je to jedna z nejvíce ohrožených skupin obojživelníků na světě.

Vědci zkoumali zkušenosti s lymeskou borreliózou. Výzkum pomůže lékařům

Jak nejlépe komunikovat s pacienty, kteří onemocněli lymeskou borreliózou, zjišťovali vědci z Institutu sociálního zdraví Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zaměřili se na zkušenosti čtyř desítek lidí, kteří...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého

Štítky ropuch, žába, druh, objev, Atelopus fronterizo, Panama, Univerzita Palackého, Olomouc, ropucha, Milan Veselý, Univerzita Palackého v Olomouci, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Darién, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědec z Olomouce se podílel na objevu nové ropuchy. Jméno dostala po příslušnících panamské policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.