Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Vědci zkoumali zkušenosti s lymeskou borreliózou. Výzkum pomůže lékařům

Jak nejlépe komunikovat s pacienty, kteří onemocněli lymeskou borreliózou, zjišťovali vědci z Institutu sociálního zdraví Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zaměřili se na zkušenosti čtyř desítek lidí, kteří touto nemocí prošli.

Lymeskou borreliózou ročně v České republice onemocní do 5 tisíc lidí. Nemoc lze ve většině případů dobře léčit antibiotiky, ukazuje se však, že u 5 až 20 procent pacientů přetrvávají zdravotní problémy i po absolvování léčby. Nemoc přenáší klíšťata.

„O této nemoci  se někdy mluví jako o novém velkém imitátorovi. Toto multisystémové onemocnění totiž může napadnout celou řadu tkání a orgánů, a imitovat tak příznaky jiných onemocnění. Nemoc je zrádná tím, že její projevy jsou různorodé, často nespecifické a kolísá i jejich intenzita," popsala olomoucká výzkumnice Veronika Navrátilová

Pokud se borrelióza nezachytí včas, není sice smrtelná, ale pacientům může notně zkomplikovat život. Olomoučtí vědci se v rámci svého výzkumu zaměřili na zkušenosti necelé čtyřicítky pacientů. 

„Náš výzkum se zaměřil jak na nekomplikované borreliózy, tak na nemocné, kteří sami sebe označují jako chroniky. Zachytili jsme zkušenosti lidí s nejrůznějšími průběhy i projevy nemoci, s různě dlouhou cestou ke stanovení diagnózy i různě úspěšně zabírající léčbou," vysvětluje Navrátilová.

Hlavním přínosem výzkumu je podle ní to, že se na závažnou a poměrně častou nemoc, která vždy nemá jednoznačné řešení, výzkumníci podívali očima pacientů.

"Víme, jak onemocnění sami vnímají, čemu věří a co potřebují. Tyto informace jsou zásadní pro stanovení lékařské péče. Lékaři zároveň dostanou informace o tom, jaké to je borreliózu mít, jak se pacienti cítí a čemu musejí čelit,“ uvedla Navrátilová.

Výsledky výzkumu vědci zveřejní na webu, kde pacienti, jejich příbuzní, ale také studenti medicíny, praktičtí lékaři a další odborníci najdou na tři sta rozhovorů.

Lymeská borrelióza
Je nejčastější infekcí přenášenou klíšťaty v ČR. Způsobuje ji bakterie komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Pravděpodobnost nákazy roste s délkou sání klíštěte. Výzkumy ukazují, že aby k přenosu došlo, je třeba alespoň 24hodinové sání. Každý rok je hlášeno 4 až 5 tisíc případů. Nejčastějším a nejtypičtějším projevem onemocnění je migrující erythém, charakteristická skvrna na kůži, nejčastěji lokalizovaná kolem místa přisátí klíštěte. Vedle kožních projevů borreliózy je časté i postižení pohybového aparátu a nervového systému, vzácně se může objevit i postižení očí a srdce. Proti borrelióze zatím není účinná vakcína.

Mikrobiologové z Olomouce upozorňují na ztrátu účinku antibiotik na bakterie

Významného úspěchu dosáhli mikrobiologové z Fakultní nemocnice Olomouc a Lékařské fakulty Univerzity Palackého při výzkumu léčby antibiotiky. Studie se zaměřila na zamezení reálné hrozby ztráty účinku antibiotik na bakterie. Rozsáhlý výzkum v...

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého

Štítky lymská borelióza, výzkum, pacient, léčba, Univerzita Palackého, nemoc, Univerzita Palackého v Olomouci, Veronika Žilková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Volšičková

Dobrý den sama jsem prodělala toto onemocnění a následky mán do dnes. Ztráta sluchu

Úterý, 6. července 2021, 16:07Odpovědět

Vědci zkoumali zkušenosti s lymeskou borreliózou. Výzkum pomůže lékařům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.