Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká zoo dostala ocenění za narození mláděte vzácného hrabáče kapského

Olomoucká zoologická zahrada dostala v soutěži Bílý slon ocenění za narození mláděte hrabáče kapského. Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy, má jej přibližně 25 evropských zoo, přičemž mláďata odchovává pouze sedm zahrad. První olomoucké mládě se narodilo před rokem v březnu.

Ocenění převzal z rukou předsedy sdružení Česká zoo Jaroslava Svobody vedoucí ošetřovatel zimoviště afrických zvířata Pavel Vidlář. Olomouc se v kategorii savců se svým mládětem hrabáče umístila na druhém místě.

„Narození mláděte kapského pro nás bylo radostí. Jeho odchov lze označit za týmovou práci. Podílela se na něm spousta trpělivých ošetřovatelů včetně matky samotné. Potěšilo nás, že jsme odrostlé mládě narozené loni v březnu mohli vyslat do světa, kde dělá radost v Bioparc - Zoo de Doué la Fontaine ve Franici,“ uvedl ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

„Celá myšlenka soutěže vznikla jako možnost poděkovat těm několika vzácným lidem, kteří i za cenu mnoha změn ve svém osobním životě udělají vše pro záchranu odchovávaného mláděte,“ dodal Svoboda ze sdružení Česká zoo.

Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy, a když se podaří odchovat mládě, je to malý zázrak. V Čechách mají hrbáče také v Praze, Plzni a Dvoře Králové. Olomoucká zoo je chová od roku 2017.

Tento savec žije v Africe na jih od Sahary. Dožívá se přibližně 20 let a jeho biorytmus je oproti lidskému obrácený. Hrabáč přes den spí a za soumraku běhá po krajině a vyhledává termity. Pomocí silných drápů rozhrabává termitiště a na lovení termitů používá lepkavý jazyk dlouhý až 30 centimetrů. V zoo jsou jeho největší pochoutkou mouční červi.

Hrbáč kapský
Zavalitý, téměř lysý savec, jehož tělo pokrývají řídké štětinky a končetiny jsou zakončeny dlouhými drápy, s ocasem klokana, protáhlým prasečím rypáčkem a ušima zajíce vypadá, jakoby si kreslíř vyhrál a smíchal několik zvířat dohromady. Varlata mají samci uložena v dutině břišní, tudíž je nesnadné určit pohlaví. K tomu je nutná analýza DNA. Uši dokáže hrbáč sklopit podél hlavy a činí tak převážně ve spánku.

Vzácné přírůstky pro voliéru na Svatém Kopečku. V olomoucké zoo se narodila trojice mláďat čápa černého

V průchozí voliéře Bábovka olomoucké zoo mohou ve stínu pod stromy pozorní návštěvníci zahlídnout nové přírůstky do tamní kolekce zvířat. V polovině června se na Svatém Kopečku vyklubala tři mláďata čápa černého.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky hrbáč kapsý, mládě, chodv, zoo, ocenění, Bílý slon, Olomouc, Jaroslav Svoboda, zahrada, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo dostala ocenění za narození mláděte vzácného hrabáče kapského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.