Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Speciální Mössbauerův spektrometr z olomoucké univerzity bude prodávat nová spi-off společnost

­Speciální přístroj pro analýzu materiálů s obsahem železa či oxidů železa, Mössbauerův spektrometr, který vyvinuli vědci z Univerzity Palackého v Olomouci, bude prodávat soukromá spin-off společnost. Firma se na základě licenční smlouvy o užívání know-how postará o výrobu, prodej a servis, univerzita bude mít z každého prodaného přístroje, jehož cena je půl milionu korun, podíl.

"Společným cílem univerzity i nově vzniklé spin-off společnosti je zefektivnit komercializaci Mössbauerových spektrometrů čtvrté generace. Univerzita je původcem myšlenky a technického řešení spektrometrů, ale není jejím posláním přímo zajišťovat a rozvíjet jejich výrobu a prodej. Pro přenos výsledků výzkumu do praxe jsou mnohem vhodnější spin-off společnosti," uvedl ředitel Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN UP Pavel Banáš.

Soukromá spin-off společnost může na základě transparentní licenční smlouvy využívat know-how univerzity. "Tedy vyrábět, prodávat a opravovat Mössbauerovy spektrometry čtvrté generace. Jestliže se univerzitě dosud dařilo prodat pár kusů přístroje za rok, domníváme se, že po zahájení komerčních aktivit naší spin-off společnosti se budeme moci dostat na daleko vyšší čísla, minimálně desítky ročně," uvedl jeden ze zakladatelů společnosti Roman Jurečka.

Mössbauerův spektrometr je laboratorní přístroj, který se v současné době používá na univerzitách a ve výzkumných organizacích. Slouží k analýze materiálů, které obsahují železo nebo oxidy železa. Uplatnění nachází především v oblasti nanotechnologií, ale například i ve farmacii, archeologii či mineralogii. Zástupci společnosti chtějí přístroje zavést mnohem výrazněji do průmyslu, zejména do oblasti řízení kvality.

Olomoucké přístroje jsou v Evropě, USA, Číně, Jižní Koreji či JAR

První Mössbauerův spektrometr byl na Univerzitě Palackého vyvinut v roce 1993 pro potřeby zdejších výzkumníků. Pro komerční účely byla nabídnuta další generace přístroje o několik let později, poslední vylepšená čtvrtá generace, která je předmětem licence, vznikla letos.

Mössbauerovy spektrometry olomouckého původu lze v současné době najít na univerzitách a ve výzkumných institucích v USA, Číně, Jižní Koreji, Německu, Polsku, Francii či JAR.

Společnost Iron Analytics, se kterou univerzita uzavřela smlouvu, je takzvaný nepravý spin-off bez vlastnického podílu instituce. Vědeckotechnický park univerzity eviduje jednu pravou spin-off společnost, tedy společnost s přímou majetkovou účastí univerzity. Jedná se o RRR Centrum - Centrum léčby bolestivých stavů a pohybových poruch.

Vědec z Olomouce se podílel na objevu nové ropuchy. Jméno dostala po příslušnících panamské policie

Mezinárodní tým vědců, jehož členem byl také Milan Veselý z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, objevil v nepřístupných oblastech východní Panamy dosud nepopsaný druh ropuch rodu Atelopus. Zprávu o objevu nyní...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Viktor Čáp

Štítky Mössbauerův spektrometr, prodej, spi-off, Univerzita Palackého, Olomouc, univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, USA, Čína, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Roman Jurečko, Německo, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální Mössbauerův spektrometr z olomoucké univerzity bude prodávat nová spi-off společnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.