Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Patnáctiletý autista ze Zábřehu točí videa a na YouTube už má přes pět set odběratelů

Přes pět set odběratelů již nasbíral patnáctiletý Marek Slouka ze Zábřehu, který trpí autismem, ale točí videa z nejrůznějších míst, a dává je na YouTube. Podle jeho rodičů mu to pomáhá v překonávání nemoci. Poslední video s pořadovým číslem 37 je z vrcholu Velkého Kosíře na Prostějovsku.

"Ahoj, dnes jsme s tátou vylezli na nejvyšší bod Hané. Je to vrchol Velkého Kosíře, který je v nadmořské výšce 442 metrů," zahajuje Marek Slouka své poslední video. Předtím točil například na rozhledně Mariánka, v Pradědově galerii, na Metallica Revival Litovel nebo v Leo Expressu.

Celý nápad vznikl před necelým rokem. "Syn má problémy s komunikací a začal chodit k logopedovi. Rád se díval na youtubery, smál se jim a hrozně se mu to líbilo," popisuje Miroslav Slouka. Jednou mu syn naznačil, že by chtěl také nějaké video natočit.

"Tak jsme to zkusili, byl to spontánní přednes, ale logoped byl nadšený, že to je dobrý nápad, a tak začala vznikat další videa," vysvětlil Slouka. Zpočátku šlo o kratičké klipy, až později se natáčení spojilo s výlety na nejrůznější zajímavá místa nebo rozhledny na Moravě.

Texty sice připravuje otec, ale Marek definitivně určuje, jestli je nebo není ochoten video natočit. "Velmi mu to pomáhá, učí se lépe artikulovat a porozumět mluvené řeči, což je pro něho velký problém. Je rád a je vidět, že se snaží. Na záběrech to vypadá, že nemluví hezky, ale když jsme byli třeba v Pradědově galerii, tak jsme video točili snad na dvacetkrát. Když se přeřekne, text znovu opakuje a je nadšený, až se to podaří. Dřív by se vztekal," je ze synových pokroků nadšený také jeho otec.

V budoucnu chtějí Sloukovi v natáčení pokračovat a točit co nejvíce venku. "Synovi to pomáhá. Má rád všechny ohlasy a komentáře a snaží se všem odpovědět a poděkovat," dodává Slouka.

ROZHOVOR: Práce s dětmi s poruchou autistického spektra mě baví a naplňuje, říká Veronika Němečková

Se Společností pro ranou péči, pobočkou Olomouc – Regionálním centrem pro děti s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením jsme Vás seznámili prostřednictvím několika předchozích článků. Možná nevíte, že pobočka se věnuje i rodinám s dětmi...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miloslav Slouka

Štítky autismus, učení, pomoc, video, YouTube, Zábřeh, Velký Kosíř, okres Prostějov, LEO Express, Haná, Litovel, rozhledna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáctiletý autista ze Zábřehu točí videa a na YouTube už má přes pět set odběratelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.