Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Až na dva případy je voda v koupalištích v pořádku, zjistili olomoučtí hygienici

Pouze ve dvou případech při kontrolách koupališť v Olomouckém kraji zaznamenali hygienici problémy s kvalitou vody. Šlo o zlatého stafylokoka a bakterii E. coli. Jejich výskyt byl ovšem tak nízký, že nebylo nutné koupaliště uzavřít. Hygienici kontrolují necelou třicítku míst.

"Zaměstnanci krajské hygienické stanice monitorují v roce 2021 jakost bazénových vod na 29 koupalištích, neboť voda v bazénech musí být upravena tak, aby jejím použitím nedošlo k poškození lidského zdraví, a to zejména působením choroboplodných zárodků a chemických látek," vysvětlila mluvčí hygieniků Markéta Koutná.

V první polovině prázdnin hygienici odebrali vzorky z 27 koupališť. V drtivé většině případů bylo vše v pořádku.

"V jednom vzorku byla potvrzena přítomnost Staphylococcus aureus. Takzvaný zlatý stafylokok může způsobit infekce různého rozsahu od mírných zánětů kůže či měkkých tkání až po sepse neboli otravu krve. Ve druhém případě šlo o Escherichia coli, což jsou patogenní kmeny, které mohou způsobit například záněty močových cest či průjmová onemocnění. Vzhledem k nízkému počtu kolonií nebylo nutno koupaliště uzavřít," uvedla Koutná.

Provozovatelé obou koupališť už celou věc napravili, budou se nicméně zpovídat z přestupku. Pokud šlo o průhlednost vody a volný a vázaný chlór, laboratorní rozbory ani v jednom případě neprokázaly porušení vyhlášky.

Povinnost doložit bezinfekčnost vyprázdnila koupaliště v Olomouckém kraji

Přísné podmínky předkládání dokladů o bezinfekčnosti vyprázdnilo letos v létě v Olomouckém kraji koupaliště. Kromě nejmenších dětí do šesti let totiž pokladnami projdou pouze očkovaní, lidé s dokladem o prodělání nemoci nebo negativním výsledkem...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupaliště, voda, kontrola, kvalita, Krajská hygienická stanice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až na dva případy je voda v koupalištích v pořádku, zjistili olomoučtí hygienici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.