Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

S Mirkem Krobotem se docela doplňujeme, říká o společném psaní scénářů olomoucký psycholog Smékal

S režisérem Miroslavem Krobotem napsal scénáře ke třem filmům. Natáčení toho posledního s názvem Šnajdr skončilo před pár dny v Olomouci. Olomoucký psycholog Lubomír Smékal prozradil, že se svým spolužákem Krobotem psali dramata a scénáře již na střední škole.

Známý olomoucký psycholog Lubomír Smékal napsal s Miroslavem Krobotem scénáře už ke dvěma výtečným filmům. Díra u Hanušovic je z roku 2014 a Kvarteto, které se rovněž natáčelo v Olomouci, z roku 2017.

"S Mirkem se známe od malička. Byli jsme spolužáci na druhém stupni základní školy a pak na gymnáziu v Zábřehu. Už tehdy jsme zkoušeli psát. Dramatizovali jsem například Tři mušketýry, ale nikdy se to nehrálo. Od té doby jsme pořád v kontaktu," popisuje Smékal. 

Krobot vyrůstal přímo v Zábřehu, Smékal těsně vedle v Rájci. "Ke skutečnému psaní jsme se ovšem nikdy nedostali. Až po roce 2010, kdy jsem se po určitých peripetiích rozhodl, že přestanu pracovat ve stáních službách, odešel jsme na volnou nohu, a udělal si tak trochu prostoru pro to, abych konečně mohl dělat ne to, co musím, ale to, co chci," vysvětluje Smékal, jak se opět rozjelo společné psaní. 

Příběh dvou mužů a ženy, kterou zavraždí, je skutečný

Se spolužákem z mládí Krobotem se začal více potkávat a po čase oba zjistili, že by stálo za to napsat něco z prostředí, které důvěrně znali, ze Šumperska a Hanušovicka. A tak vznikl scénář k filmu Díra u Hanušovic.

Šnajdr
Film nese jméno hlavní postavy, pražského herce Pavla Šnajdra, kterého hraje Pavel Šimčík. Přijíždí do Olomouce režírovat improvizační divadelní představení v kulturním klubu. Je to frajer, který se pouští do projektu a navíc řeší svou minulost a budoucnost. Jeho babičku hraje Iva Janžurová, režisér Krobot se objeví v roli ředitele klubu, olomoucká herečka Ivana Plíhalová si zahraje jeho ženu. V dalších rolích se představí Iva Pazderková, Klára Melíšková či Jenovéfa Boková. Premiéra filmu je naplánovaná na jaro 2022.

"V tomto regionu jsme spolu zažili spoustu zajímavých situací a při psaní jsme se skutečně bavili. Říkali jsme si, že zužitkujeme prostředí, a začali vymýšlet příběh. Opírali jsme se přitom o situace a příběhy, které se tam staly. Objevovali jsme konkrétní vzpomínky z tohoto kraje. Například příběh dvou mužů a jedné ženy, kterou pak zavraždí, je skutečný příběh, který tam proběhl," ujišťuje scénárista.

S Krobotem píšou společně. Většinou se někde potkají, sednou si k počítači, mluví o scénáři a píšou. 

"První verze je vždy velmi vzdálená té konečné. Scénář prochází obrovskými změnami, a to je možná ta nejtěžší věc, když máte pocit, že to, co jste napsali, je úžasné, a později přijdete na to, že je to třeba zahodit. Musíte zahodit něco, co vás stálo spoustu práce," usmívá se Smékal.

Jedna část Kvarteta vznikala odlišně, když byli každý na druhém konci světa, Smékal v Indonésii a Krobot ve Finsku. Komunikace pak probíhala hlavně po internetu nebo telefonu. I tak vezme psaní scénáře k jednomu filmu skoro dva roky.

Moc se nehádáme, ale to neznamená, že spolu vždy souhlasíme

Smékal se snaží být u natáčení všech svých filmů. "Snažím se do toho nezasahovat, ale někdy je potřeba něco doplnit nebo obměnit. Jinak jim do toho moc nemluvím. Třetí film, který teď vzniká, má název podle příjmení hlavní postavy. V divadelním žargonu navíc šnajdrování znamená hraní představení, na které nikdo nepřišel nebo přišlo málo lidí," objasňuje Smékal.

Se spoluautorem Krobotem si rozumí a vzájemně se doplňují. "My se moc nehádáme, což však neznamená, že bychom spolu ve všem souhlasili. Většinou to probíhá tak, že pokud někdo nesouhlasí, tak nepřijde s pouhou negací, ale přinese nějakou alternativní variantu. Takže je pořád o čem přemýšlet a není nutné se soustředit na nějaké vztahové záležitosti, kdo vyhraje, ale je možné se držet konkrétní situace," popisuje Smékal.

Jako psycholog má v tvůrčím tandemu samozřejmě blíže ke vztahům mezi lidmi. "Každý má nějakou svou oblast. Mně jsou bližší věci, které se týkají vzájemných vztahů, Mirek je víc profík v oblasti dramatiky. Takže si myslím, že se docela doplňujeme, ale pořád je to společná práce," vysvětluje Olomoučan Smékal.

Režisér Krobot natáčí svůj film Šnajdr v olomouckém S-klubu nebo v zoo. Hraje v něm i Iva Janžurová

Olomoucký studentský S-klub, zdejší přednádraží, Zoologická zahrada na Svatém Kopečku či Bezručovy sady poskytly v těchto dnech kulisy režisérovi Miroslavu Krobotovi pro natáčení jeho nového snímku Šnajdr. V hlavních rolích se představí Pavel...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Evolution Films

Štítky Smékal, Krobot, scénář, Šnajdr, film, Olomouc, Lubomír Smékal, Miroslav Krobot, psycholog, Pavel Šnajdr, Díra u Hanušovic, Zábřeh, Kvarteto, Tři mušketýři, Iva Janžurová, Jenovéfa Boková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S Mirkem Krobotem se docela doplňujeme, říká o společném psaní scénářů olomoucký psycholog Smékal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.