Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Kvůli nepovedenému vodopádu se pohádala už i koalice na radnici v Olomouci

Obnova historického vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci už vzbudila kritiku obyvatel, opozice a odborníků. Nyní se kvůli nepovedené investici pohádali i představitelé stran ve vedení města. Spuštění vodopádu navíc nabralo zpoždění.

"Bohužel jsem zklamán kvalitou projektu. Jsem přesvědčen, že prostředí historických olomouckých parků si žádá kvalitní soudobé architektonické řešení. To se nestalo a je to velká škoda. Získáváme tak do parku utilitární prvek, který bych očekával spíše někde na předměstí okresního města. Olomouc musí mít úplně jiné ambice. Vodopád se bohužel stává promarněnou šancí," pustil se do kritiky Robert Runták, šéf hnutí spOLečně, které je v radě města Olomouce.

Na Runtákovu kritiku reagovala radní za ODS Markéta Záleská. "Je to přinejmenším zvláštní, protože v rámci koalice máme prostor si věci vyříkat. Ale když něco rezonuje ve veřejném prostoru, je hodně laciné kopat do koaličního partnera. Navíc ještě zkreslujícím způsobem a ve chvíli, kdy o tom nemá ani přesné informace. Diskvalifikuje to jeho i jeho hnutí," vrátila Runtákovi míč Záleská.

Projekt například prošel přes odbor městské zeleně, které má hnutí spOlečně ve své gesci.

Hádka na sociálních sítích

Vlivný člen olomoucké ODS Richard Benýšek navíc připomněl, že také Výstaviště Flora má pod sebou hnutí spOLečně, předsedou dozorčí rady je Runtákův člověk.   

Na sociálních sítích se poté strhla hádka. Členové ODS a hnutí spOLečně si vyříkávali, kdo za nepovedenou investici může, kdo hlasoval pro, kdo mělo obnovu vodopádu ve volebním programu, byla to ODS, a zda na ni vůbec byly peníze. 

"Město Olomouc si nechalo zpracovat projekt na vodopád. Role Výstaviště Flora je zde taková, že prostě postaví vodopád přesně podle toho, jak si to město objednalo," odrážel námitky Runták.

"Je to velmi nešťastné, mám v ruce zápis z dozorčí rady. Město taky s Florou uzavírá jako objednavatel smlouvy na podporu výstav a výstavy nedělá. Zjistěte si to, to bude lepší," odpálkovala ho Záleská.

Lidem už dřív vadila trubka a ošklivá trafostanice

Už v minulosti obnovu vodopádu kritizovali obyvatelé, Spolek za krásnou Olomouc, ve kterém působí architekti, historici umění, urbanisté nebo památkáři, a také opozice.

"První náznaky vzbuzují obavy, že tomuto projektu nebyla věnovaná náležitá péče, jakou si jeden z nejcennějších olomouckých parků zaslouží. Stavební vstup do historického a památkového prostředí by měl být vysoce kvalitní a zdá se, že fontánka architektonicky kvalitní nebude," sdělil například architekt a opoziční olomoucký zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Lidem vadila také škaredá trubka na skalách nebo ošklivá trafostanice. Město vysvětlovalo, že jde o dočasné prvky. Náklady na obnovu vodopádu jsou přes 1,7 milionu korun. Otevření se mimo jiné i kvůli úpravám vzhledu odložilo na září. 

"Předpokládáme, že vodopád bude spuštěn do konce září. Za zpožděním je mimo jiné situace na stavebním trhu, kde odborným firmám často chybí personální kapacity a také stavební materiály," uvedl místopředseda představenstva Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Obnova vodopádu vzbuzuje zklamání. Ošklivou trubku olomoucká radnice zakryje

Zklamání zatím budí obnova vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci. Kritiku si vysloužila ošklivá trubka, mohutný elektrorozvaděč v těsné blízkosti i celkové architektonické řešení. Olomoucký magistrát namítá, že dílo ještě není hotové....

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Robert Runták

Štítky vodopád, kritika, hádka, rada, město, Bezručovy sady, Olomouc, ODS, projekt, Markéta Záleská, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nepovedenému vodopádu se pohádala už i koalice na radnici v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.