Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Obnova vodopádu vzbuzuje zklamání. Ošklivou trubku olomoucká radnice zakryje

Zklamání zatím budí obnova vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci. Kritiku si vysloužila ošklivá trubka, mohutný elektrorozvaděč v těsné blízkosti i celkové architektonické řešení. Olomoucký magistrát namítá, že dílo ještě není hotové. Nevzhledné prvky se radnice bude snažit zakrýt nebo dostat pod zem.

Debata o obnově historického vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci se rozproudila poté, co stavbaři přímo na skále instalovali škaredou trubku na vodu. Před pár dny se navíc poblíž objevil elektrorozvaděč, a kouzlo malebného místa tak definitivně vzalo za své. 

"Takto si péči o minulé dědictví a investice do veřejného prostoru opravdu nepředstavujeme! Nešlo by peníze investovat smyslupněji a s větší přidanou hodnotou? Architekt u takto velké zakázky nebyl potřeba a podle toho vypadá výsledek," kritizoval vznikající podobu vodopádu například Spolek za krásnou Olomouc, ve kterém působí architekti, historici umění, urbanisté nebo památkáři. 

Také opozice v olomouckém zastupitelstvu namítá, že projekt je nepřipravený. Podle hnutí ProOlomouc může celá akce znehodnotit park. 

"Ještě to není hotové dílo a musíme počkat na dokončení, ale první náznaky vzbuzují obavy, že tomuto projektu nebyla věnovaná náležitá péče, jakou si jeden z nejcennějších olomouckých parků zaslouží. Stavební vstup do historického a památkového prostředí by měl být vysoce kvalitní a zdá se, že fontánka architektonicky kvalitní nebude. A nejde jenom o jednu rouru," sdělil architekt a opoziční olomoucký zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Stavba vodopádu poškodila vzhled hradeb 

Hnutí ProOlomouc bylo při schvalování rozpočtu proti obnově vodopádu a celou akci, kterou podporuje, chtělo odložit na později. Důvodem byl špatný stav městské kasy.

O vodopádu se hojně diskutuje také na sociálních sítích. 

"Je to škaredé a ještě není jasné, jak často to bude provozu. Jestli jako původní vodopád při výstavách Flora, tak je to dost zbytečné prznění hradeb. A za dvě mega s tím, že čerpadlo a práce byly dotovány dodavatelskými firmami? Je to k smíchu, k pláči nebo k defenestraci," zlobil se například uživatel označený jako Michal Jednosladový.

Další lidé si z celé akce dělají srandu. "Chtěli postavit vodopád, ale vyšel jim z toho bidet," trefil se Jan Ambrož.

Dílo není hotové. Po dokončení bude vypadat jinak

Náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS) kritiku odmítá. Argumentuje tím, že celá stavba ještě není dokončená a ve finále bude vypadat jinak.

"Současná podoba není definitivní. Je to zatím pouze dočasná stavba. Ta trubka se ještě bude na skále maskovat, a pokud jde o trafostanci, tak to je dočasné řešení. Ve finále by měla jít pod zem," ohradil se náměstek.

Město navíc ani nepřipravovalo projekt, byla to věc olomoucké Flory. Stanovisko Výstaviště Flora zatím není k dispozici.

Vedoucí odboru investic na olomouckém magistrátu Marek Drešr se byl jako zástupce investora zrovna dnes v parku podívat. 

"Stavba ještě není hotová a nyní řešíme elektrorozvaděč, který půjde pod zem. Ale dnešní situace na trhu je taková, že podzemní zařízení zatím nebylo dodáno," sdělil Drešr.

Podle něho by to mohlo mít vliv na otevření obnoveného vodopádu. "Je otázka, zda finální verzi stihneme v původním termínu. Buď ho otevřeme jako provizorní, což bude nevzhledné, nebo se otevření posune," uvedl. 

Plánovaný termín otevření je v polovině srpna. Celkové náklady na obnovu vodopádu jsou přes 1,7 milionu korun.

Vodopád v Bezručových sadech bude opět v provozu. Pomohly také sponzorské dary

Obnovený vodopád v Bezručových sadech čeká příští týden první zkouška provozu. Stavební část je hotová a technologická část se blíží ke konci. Voda bude nahoru vytlačována čerpadlem přes potrubí. V plánu je také jeho estetická proměna.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc, FB Tomáš Pejpek, FB Za krásnou Olomouc

Štítky vodopád, trubka, trafostanice, kritika, opozice, Bezručovy sady, Olomouc, projekt, Jan Ambrož, Martin Major, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Černý

A proč to nejde definitivně?

Čtvrtek, 5. srpna 2021, 09:49Odpovědět

Obnova vodopádu vzbuzuje zklamání. Ošklivou trubku olomoucká radnice zakryje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.