Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Ministerstvo nabízí k prodeji Hanácká kasárna v Olomouci. Za čtvrt miliardy

Hanácká kasárna v centru Olomouce nabízí ministerstvo obrany k prodeji. Aukce začne již ve středu a vyvolávací cena je 262 milionů korun. Kasárna armáda využívala 170 let, ale od roku 2013 je rozlehlá kulturní památka prázdná.

"Jde o exkluzivní nemovitost přímo v historickém jádru města Olomouce. Jedná se o budovu bývalých vojenských kasáren, která je nemovitou kulturní památkou, a poprvé od svého vzniku může sloužit k jiným než vojenským účelům," uvedla Petra Rehovičová z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Jde o relativně zachovalou čtyřkřídlou budovu na obdélníkovém půdoryse s uzavřeným nádvořím. Objekt má velkou urbanistickou hodnotu, je ukázkou vojenského klasicistního stavitelství a má řadu výjimečných prvků. 

"Jedinečnost stavby lze spatřovat například unikátním řešení odvětrání svislých stavebních konstrukcí prostřednictvím podzemního tunelu, který navazuje na světlíky, takzvané anglické dvorky. Tento systém zabezpečuje stavbu proti vzlínání zemní vlhkosti. Další zajímavostí je historická kaple, situovaná ve věži dvorního traktu," dodala Rehovičová.

Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původní plán, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na několika místech v Olomouci, padl. Podle expertů tato varianta byla méně výhodná než prodej.

Ministerstvo obrany nabízí nemovitosti za 32 milionů 

Ministerstvo obrany kromě toho nabízí k prodeji řadu dalších nemovitostí, které už armáda nevyužije.

"Celkem 52 nemovitostí, přičemž ve 32 případech se jedná o zcela nové nabídky. Tyto nabídky zahrnují také 22 objektů bývalého pohraničního opevnění. Minimální požadovaná kupní cena v souhrnu dosahuje více než 32 milionů korun," sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Na Moravě jsou na prodej například devět pevností s vlastními pozemky v lokalitě Sedlec u Mikulova a dvě pevnosti v lokalitě Pohořelice. Ve Slezsku je v nabídce sedm nových opevnění v lokalitách Košetice, Opava-Kateřinky, Opava-Komárov a Velké Hoštice a opakovaně tři opevnění u Horních Životic. Tato opevnění stojí na cizích pozemcích, jejichž vlastníci neprojevili o převod zájem.

SEFO by definitivně mělo vyrůst v proluce u Muzea umění, varianta Hanáckých kasáren padla

Muzeum umění v Olomouci definitivně upustilo od záměru vybudovat expozici středoevropského výtvarného umění SEFO v prostorách Hanáckých kasáren. Záměr se tak znovu soustředí na proluku v Denisově ulici, se kterou se počítalo od počátku existence...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky Hanácká kasárna, prodej, armáda, ministerstvo obrany, aukce, Olomouc, nemovitost, opevnění, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo nabízí k prodeji Hanácká kasárna v Olomouci. Za čtvrt miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.