Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Život se podle starostů pomalu vrací k normálu. Roste totiž počet svateb

Jasným důkazem toho, že koronavirus už není takovou hrozbou jako před rokem, je podle některých starostů fakt, že se počet svateb vrací na normální úroveň. V době největší epidemie spadl počet obřadů v Olomouckém kraji na třetinu i méně.

Starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS) vysvětlil, že velké množství dvojic svatbu pouze odložilo.

Počet sňatků podle Českého statistického úřadu v roce 2020 po šesti letech růstu klesl o 9,5 tisíce a dosáhl 45,4 tisíce. Vůbec nejnižší počet sňatků byl v březnu, kdy nepřesáhl ani 0,7 tisíce. Během prvního čtvrtletí roku 2021 vstoupilo do manželství 2,7 tisíce párů, což je o 1,1 tisíce méně než ve stejném období roku 2020.

"Zejména z toho důvodu, že se nechtěli oddávat v rouškách nebo v respirátorech a podstupovat řadu dalších opatření, že se budou muset podepisovat pomalu v rukavicích. Nebo chtěli mít velkou svatbu a nechtěli se smířit s tím, že na obřadu bude omezený počet lidí," řekl Orság.

Svateb proto v loňském roce rapidně ubylo. "Možná na třetinu i méně," dodal starosta. Návrat je však zatím pozvolný.

"Počet svateb se pomalu vrací na normální úroveň a zrovna teď v letním období je jich poměrně hodně. Některé víkendy bývá i pět šest obřadů za jeden den, což je docela dost, víc už bychom ani kapacitně nezvládli. Ale v globále počet svateb stále ještě není úplně na úrovni před covidem," poznamenal starosta.

Také starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) potvrzuje, že svateb je v posledních měsících opět hodně. 

"Jasným důkazem toho, že se svět zase vrací do normálních kolejí, je rostoucí počet svateb. V minulou sobotu jsem jich oddala rovnou osm. Doufám, že současná situace vydrží a nebude časem potřeba znovu přistupovat k různým omezením," podotkla starostka.

Olomouc už má za sebou první svatby s rouškami

V krajkovýchsvatebních šatech, s květinou ve vlasech, ale netradičně s rouškou přesústa vkráčela dnes do provizorní obřadní síně v roli nevěsty Slávka zOlomouce. Svatbu absolvovala se svým mužem mezi prvními po uvolněnívládních opatření. Důvod byl...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Furmánková

Štítky svatba, covid, koromavirus, epidemie, Šternberk, Jeseník, Olomoucký kraj, Stanislav Orság, ODS, Český statistický úřad, Zdeňka Blišťanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život se podle starostů pomalu vrací k normálu. Roste totiž počet svateb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.