Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Čtvrt miliardy nikdo nepřihodil. O Hanácká kasárna má ale zájem univerzita

Rozsáhlá budova Hanáckých kasáren nedaleko centra Olomouce opět nenašla nového majitele. Elektronická aukce s vyvolávací cenou 262 milionů korun neměla vítěze. Jediný zájemce v dražbě neučinil příhoz. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude jednat o prodeji s Univerzitou Palackého.

Budova s kancelářskou plochou dvou tisíc metrů čtverečních je prázdná od roku 2013. Dražba probíhala od středy do pátečního dopoledne. Pořebnou kauci 27 milionů korun složil jediný zájemce, ale poté už se do aukce nezapojil.

O Hanácká kasárna se podle mluvčí ÚZSVM Michaely Tesařové zajímali zahraniční investoři a také například Univerzita Palackého v Olomouci. Objekt by využila pro umístění Fakulty zdravotních věd a další projekty a projevila zájem o přímý nákup areálu. Úřad navrhne cenu vyhlášenou v prvním kole výběrového řízení, tedy 262 milionů korun.

"Jednání ohledně možného prodeje areálu univerzitě je naplánováno na příští týden. Věříme, že se nám podaří najít pro tento výjimečný historický areál v centru Olomouce definitivního vlastníka, který pro něj nalezne smysluplné využití a vdechne mu nový život," podotkla Tesařová.

Do rozlehlé historické stavby se původně měly centralizovat pobočky státních úřadů, jež nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Tato varianta padla, podle odborníků by byla pro stát méně výhodná než prodej. Návrh na prodej kasáren loni na podzim schválila vláda.

Rekonstrukce pro úředníky by stála stovky milionů

Z podkladů pro vládu vyplývá, že prodej by mohl státu přinést čtvrt miliardy. Naopak rekonstrukce památkově chráněné budovy by podle odhadu stála zhruba 815 milionů Kč. Většina místností v Hanáckých kasárnách podle předkládací zprávy pro vládu není kvůli vysokým stropům a tvaru vhodná jako kanceláře.

Případná stavba nového administrativního sídla v Olomouci přijde odhadem na 575 milionů. Měli by se do něj přestěhovat zaměstnanci státních organizací, které nyní sídlí v pronajatých prostorách či budovách státu, jejichž provoz je drahý. O budovu Hanáckých kasáren projevil v roce 2014 zájem Olomoucký kraj, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky Nemovitost, budova, Hanácká kasárna, aukce, Univerzita Palackého, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dražba, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrt miliardy nikdo nepřihodil. O Hanácká kasárna má ale zájem univerzita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.