Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Za odpady budou nově platit také firmy či družstva, kterým patří byty nebo dům

Město Prostějov vydalo obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku za odpady. Nově budou za odpady platit i právnické osoby, které vlastní byt či dům, ve kterém není nahlášena k trvalými pobytu žádná osoba. Stejnou změnu chystají i další města.

"Typickým příkladem takové právnické osoby je družstvo, které vlastní byty, svěřenecký fond nebo firma, která například v části budovy bude mít prostory pro podnikání a v části pro bydlení. Účel využití těchto prostor musí být uveden v katastru nemovitostí,“ vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Sazba za odpady zatím stoupat nebude. "V současnosti je stanovena sazba u místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů ve výši šesti set korun. Sazba místního poplatku zůstává beze změny již devátým rokem. V připravované obecně závazné vyhlášce o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství je navržena sazba ve stejné výši. Pro občany města Prostějova se v konečném důsledku nebude měnit nic zásadního,“ uvedl.

Náklady na sběr a svoz komunálního odpadu jsou ovšem stále vyšší. Město Prostějov za své občany musí doplácet. "Při těchto celkových nákladech ve výši 50 459 350 Kč na systém tříděného i netříděného odpadu za rok 2020 je skutečná výše nákladů na jednoho poplatníka v částce 1 077 Kč, to znamená, že z rozpočtu města se doplácí částka 477 Kč na jednoho poplatníka,“ řekl Pospíšil.

Změnu chystá i Přerov a Olomouc. “Zahrnutí mezi poplatníky u poplatku za obecní systém odpadového hospodářství i právnické osoby, které jsou vlastníky nemovité věci zahrnující byt, rodinný dům nebo stavbu pro rodinnou rekreaci, ve kterých není přihlášena žádná fyzická osoba, vyplývá z nové právní úpravy zákona o místních poplatcích,“ doplnila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

Vyhláška se vztahuje pouze na zkolaudované bytové prostory. "Tato úprava vyhlášky je nutná z hlediska legislativy a odstranění diskriminace, tzn. jsou v ní zahrnuty nově i právnické osoby,“ podotkla mluvčí města Olomouce Radka Štědrá.

Recyklace a likvidace. Zákaz skládkování přinese změny i navýšení poplatků za odpady

Na řadu složitých otázek a problémů naráží obce při řešení odpadového hospodářství. Systém nakládání s odpady v Olomouckém kraji řeší dvojice organizací, které mají nové vedení i stanovy a musejí se vypořádat také se zákazem skládkování od roku...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky odpady, cena, vyhláška, právnické osoby, odpad, Prostějov, poplatek, právnická osoba, Jiří Pospíšil, Olomouc, Lenka Chalupová, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odpady budou nově platit také firmy či družstva, kterým patří byty nebo dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.