Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Cenu města Přerova dostanou bývalá ministryně zemědělství, loutkoherec či muzikant

Bývalá ministryně zemědělství, loutkoherec, muzikant, malíř či historik budou novými nositeli Ceny města Přerova. Jejich seznam, který vycházel z návrhů obyvatel města, schválili přerovští zastupitelé. Medailí Jana Amose Komenského bude letos oceněno osm přerovských osobností. Prestižní cenu předávají zástupci města jednou za čtyři roky.

Medaili při slavnostním aktu, který se bude konat na zámku, převezme 28. října jedna žena a sedm mužů. Všichni se v Přerově buď narodili, nebo tu stále úspěšně působí.

"Cenu předávají zástupci města úspěšným občanům od roku 1964 a získávají ji lidé, kteří přispěli k rozvoji Přerova, zasloužili se o rozvoj demokracie nebo dosáhli vynikajících výsledků v různých oblastech života," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Cenu města Přerova letos získá bývalá ministryně zemědělství v první vládě Mirka Topolánka Milena Vicenová, zakladatel Klubu Dlažka a organizátor sportovních, kulturních či sportovních aktivit a také pořadatel táborů Jaroslav Biolek či hudebník Vladislav Peška, který zakládal skupinu Synkopa a vystupoval také 13 let v kapele VOX s Pavem Novákem.

Na seznamu oceněných je také přerovský moderátor a organizátor kulturních akcí ve městě Bohuslav Přidal nebo Ladislav Župka, který se od 70. let minulého století věnuje práci s dětmi a mládeží v turistickém oddíle mládeže TOM Lišáci.

Medaili Jana Amose Komenského letos převezme také loutkoherec Ondřej Pavelka, který od roku 1978 působí s krátkými přestávkami v loutkovém divadle Přerovský kašpárek a který je zároveň držitelem loutkářské ceny Matěje Kopeckého za práci v loutkovém divadle. 

Zastupitelé se shodli také na ocenění kreslíře, karikaturisty a básníka Lubomíra Dostála a také historika a správce sbírek působícího v Muzeu Komenského Petra Sehnálka. Devětatřicetiletý historik je zároveň nejmladší osobností na seznamu oceněných.

Kytary rozezní přerovské hradby. Hudebníci se pokusí o rekord

Přerovské hradby po roce obsadí kytaristé, kteří se 11. září pokusí překonat tamní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Přerovské maximum má hodnotu 143 kytaristů, kteří se společně opřeli do strun v roce 2019. Pořadatelé...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Cena města, ocenění, Přerov, ministr zemědělství, Medaile Jana Amose Komenského, Lenka Chalupová, Mirek Topolánek, Milena Vicenová, Jan Amos Komenský, Vox, Matěj Kopecký, Ondřej Pavelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu města Přerova dostanou bývalá ministryně zemědělství, loutkoherec či muzikant  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.