Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Kytary rozezní přerovské hradby. Hudebníci se pokusí o rekord

Přerovské hradby po roce obsadí kytaristé, kteří se 11. září pokusí překonat tamní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Přerovské maximum má hodnotu 143 kytaristů, kteří se společně opřeli do strun v roce 2019. Pořadatelé připravili výběr oblíbených skladeb, které by měli zvládnout hudebníci všech věkových kategorií.

Na hradbách u přerovské ulice Spálenec začnou kytaristé ladit nástroje a zkoušet skladby v sobotu ve 12:30, o hodinu a půl dříve se mohou zúčastnit workshopu s hudebníkem a lektorem Tomislavem Zvardoněm. Hlavní bod programu začne ve 14 hodin.

"Zájemci, kteří se chtějí účastnit rekordu nebo workshopu, se mohou hlásit na www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou akordy, noty a tabulatury plánovaných skladeb, které na hradbách zazní. Letošní výběr písní stejně jako i v předchozích letech nabídne žánrovou pestrost, a to jak od zahraničních i domácích interpretů," uvedl pořadatel akce Pavel Ondrůj z Nadačního fondu Blues nad Bečvou.

Při letošním výběru se pořadatelé řídili citem i oblíbeností skladeb, vybrány jsou tak, aby je zvládli kytaristé napříč všemi věkovými kategoriemi bez problému zahrát. Pro účast na rekordu je potřeba znát alespoň jednu z písní chystaného repertoáru. "Od Beatles to bude Let It Be, společně zahrajeme také Claptonovu Laylu, z českých to bude Škwor - Síla starejch vín, Hladíkův Slunečný hrob a Nohavicova skladba Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Hendrixova Hey Joe zůstává jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let," doplnil Ondrůj.

Přerovské muzeum představuje Děsivé školní obrazy. Jde o dobové didaktické pomůcky

Zpestřit začátek školního roku se rozhodlo Muzeum Komenského v Přerově. V seriálu s názvem Děsivé školní obrazy představuje sugestivní dobové didaktické pomůcky, které měly zapůsobit na naše předky a zůstat jim v paměti.

Kytarová exhibice se u hradeb uskuteční popáté, v předchozích třech ročnících se kytaristé sešli na hradbách vždy v květnovém termínu. První ročník přivítal 59 účastníků, poté se počet účastníků vyšplhal až na rekordních 143 hudebníků, kteří se sešli předloni. Loňské setkání na konci srpna bylo podle pořadatelů výrazně ovlivněno koronavirovou pandemií, u letošního ročníku doufají, že se podaří opět počet účastníků navýšit.

Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku. Do rekordu v Přerově se každoročně zapojují kromě klasických kytaristů i hráči na elektrické kytary, baskytary, ale i ukulele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadační fond Blues nad Bečvou

Štítky Kytara, hudba, rekord, Přerov, Pavel Ondrůj, The Beatles, Spálenec, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kytary rozezní přerovské hradby. Hudebníci se pokusí o rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.