Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Emeritní rektor UP Jařab: S hrozbou terorismu budeme žít i nadále. Nepodceňujme ji!

Amerikanista, překladatel a emeritní rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab v souvislosti s dvacetiletým výročím od teroristických útoků v USA varuje, že současné hrozby terorismu by Evropa a svět neměly podceňovat.

V době teroristických útoků před dvaceti lety byl amerikanista a profesor Josef Jařab v Olomouci. "Byl to obrovský šok. Z pohledu teroristů to byl velmi úspěšný útok na celou naši civilizaci, Ameriku, jako symbol civilizace. Z pohledu bezpečnostních složek USA bylo velkou chybou, že vydávaly víza lidem, kteří si absolutně žádnou důvěru nezasloužili," hodnotí Jařab.

Přesně před dvaceti lety 11. září 2001 se odehrál nejhorší teroristický útok v dějinách. Skupina teroristů hlásících se k džihádu unesla čtyři letadla a vletěla s nimi do dvojčat Světového obchodního centra v New Yorku a do Pentagonu. Při útocích zemřelo 2 996 lidí. Amerika vyhlásila válku proti teroru, porazila Al-Káidu, ale z Afganistánu před několika dny potupně odešla.

Odezva v americké společnosti však Jařaba trochu překvapila. "Učil jsem na univerzitě v Oregonu. V našich oborech, které byly velmi otevřené, však studenti 11. září jedinkrát nezmínili. To bylo velmi zajímavé. Nebylo to něco zakotveného v jejich myslích, k čemu by se potřebovali vyjadřovat," popisuje dopady útoků v části americké společnosti profesor. 

Přičítá to reakcím na prezidenta Bushe. "Šok jménem celého amerického lidu tehdy vyjádřil velmi dobře a myslím si, že ti, co kritizovali, ho kritizovali příliš tvrdě," komentuje Jařab.

Polovina lidstva nás nemá ráda

O terorismu se dnes podle Jařaba mluví daleko víc. "Mluví se také o tom, že nejsme dost opatrní, protože do naší společnosti vítáme kohokoliv, aniž víme, kdo to je. Je legitimní obávat se a dotazovat se, jak zajistíme bezpečnost, aby se 11. září už neopakovalo," je přesvědčen Jařab.

Mediální diskuse navíc v současné době podle něho přinášejí spojení dvou nebezpečí, terorismu a toho, jak budeme nadále žít s hrozbou pandemického covidu-19. "Hlavně nemůžeme podceňovat nebezpečí, které tu je, když jedna polovina lidstva nás nemá ráda a nejraději by nás viděli neexistovat. Nevím, co s tím budeme dělat a zatím se nedá říct, že po se to z pozice západu zvládalo," varuje bývalý rektor Jařab.

Na festivalu Academia film Olomouc bude mít premiéru dokumentární film o emeritním rektorovi Josefu Jařabovi

Homo Academicus. Tak nazval Martin Müller, režisér a vedoucí Audiovizuální produkce Univerzity Palackého v Olomouci (UP), svůj filmový dokument o amerikanistovi a emeritním rektorovi UP Josefu Jařabovi. Snímek, jehož koproducentem je Česká televize,...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc/Gabriela Knýblová

Štítky Jařab, 11. září, terorismus, hrozba, USA, Univerzita Palackého, Olomouc, Josef Jařab, teroristický útok, Univerzita Palackého v Olomouci, Evropa, Al-Káida, New York, Afghánistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emeritní rektor UP Jařab: S hrozbou terorismu budeme žít i nadále. Nepodceňujme ji!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.