Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Hasičům z Chválkovic pomůže v boji s plameny Valerie. Nová cisterna stála miliony

Hasiči z Chválkovic v Olomouci dostali novou cisternu pokřtěnou jménem Valerie. Nový vůz přišel na téměř sedm milionů korun, část pokryly dotace od ministerstva vnitra a Olomouckého kraje. Novou farnici již pokřtil chválkovický kněz.

Svatá Valerie má spojitost s příběhem svatého Floriána, patrona všech hasičů. Cisterna proto dostala požehnání od chválkovického duchovního Stanislawa Boguslawa Surmy. „Když jsem po jedné mši svaté prozradil, že budu na Horním náměstí křtít novou chválkovickou farnici Valerii, měli jste vidět, jak osazenstvo kostela zvědavě poskočilo v lavicích,“ zažertoval po obřadu svěcení Surma.

Jednotka dobrovolných hasičů z Chválkovic patří spolu s černovírskou jednotkou mezi nejvytíženější v Olomouci. "Ročně absolvují okolo osmdesáti zásahů. Nyní k tomu mají i potřebné vybavení a techniku,“ uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Moderní vůz přišel na 6,8 milionu korun. Ministerstvo vnitra, respektive Generální ředitelství HZS ČR na jeho pořízení darovalo 2,5 milionu a Olomoucký kraj přispěl částkou 300 tisíc korun. Město Olomouc na zakoupení auta dalo 4 miliony korun.

„Děkujeme za novou cisternu a slibujeme, že se o ni budeme starat tak, jak se pořádný chlap má starat o svou ženu,“ prohlásil starosta Sboru dobrovolných hasičů Chválkovice Bernard Šafařík.

Starší stříkačka Avia putuje do Holice 

Chválkovičtí hasiči dosud využívali cisternovou automobilovou stříkačku Avia z devadesátých let, kterou nyní dostanou dobrovolní hasiči z Holic. „Jedná se o vozidlo, které již není dostačující pro náročnou činnost JSDH Olomouc-Chválkovice, ale nadále je zcela akceschopné a vyhovující pro činnost JSDH Olomouc-Holice, která je zařazena v nižší požární kategorii,“ vysvětlil primátor Žbánek.

Při slavnostním nástupu hasičů představitelé města také poděkovali hasičům za jejich pomoc a za podporu obyvatel během náročného covidového období. 

„Nebyla to pouze distribuce ochranných prostředků, hasiči prováděli například dezinfekci veřejných prostor, společných prostor objektů města či školských zařízení. Zajišťovali logistickou podporu školám, sociálním a neziskovým organizacím při distribuci osobních ochranných prostředků a mnoho dalšího,“ dodal primátor.

Nová technika i cisterna. Olomoučtí dobrovolní hasiči získají další vybavení

Sedm sborů dobrovolných hasičů z Olomoucka čeká i letos obnova techniky a vybavení. Půjde o nové dýchací přístroje, defibrilátor, vyprošťovací zařízení, reflektory a mnoho dalšího. Do vozového parku jednotky dobrovolníků z Chválkovic přibyde v...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky cisterna, svěcení, Valerie, hasiči, Chválkovice, Olomouc, Ministerstvo vnitra České republiky, Olomoucký kraj, primátor, svatý Florián, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Bernard Šafařík, Holice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům z Chválkovic pomůže v boji s plameny Valerie. Nová cisterna stála miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.