Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

O rozšíření těžby štěrkopísku rozhodnou obyvatelé Tovačova v referendu

, aktualizováno 20. září 2021, 21:55

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku budou na začátku října v místním referendu hlasovat o plánovaném rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města. Vyhlášení referenda dnes schválilo tovačovské zastupitelstvo. Plebiscit bude uspořádán souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny, tedy 8. a 9. října.

V referendu budou obyvatelé Tovačova odpovídat na otázku, zda souhlasí s rozšířením těžby štěrkopísku na pozemcích ve vlastnictví města.

Náklady na referendum městská rada odhadla na 40 tisíc korun. Aby bylo referendum platné, musí v něm hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících a zároveň nejméně 25 procent všech voličů. Obec má asi 2600 obyvatel.

Další těžební jezero chce na 61 hektarech u Tovačova vybudovat společnost Českomoravský štěrk. Podle firmy má nové ložisko zásobu hrubého kameniva na příštích 15 až 20 let. Společnost u Tovačova štěrkopísek dobývá dlouhodobě, nynější těžební lokalita je už na hranici životnosti.

Starosta Tovačova Marek Svoboda řekl, že názor zastupitelů na rozšíření těžby štěrkopísku není jednotný. Město se proto rozhodlo jít cestou referenda, aby o tomto záměru mohli hlasovat obyvatelé. "Řekli jsme, že to nechceme nechat jenom na těch 15 zastupitelích" uvedl Svoboda.

Výsledek referenda hodlá radnice zohlednit v novém územním plánu, který nyní připravuje. Pokud referendum kvůli nízké účasti nebude platné, tak téma dostane opět na stůl zastupitelstvo při projednání nového územního plánu.

Na začátku září Svoboda řekl, že nad záměrem zatím visí nezodpovězené otázky například ohledně dopadu těžby na podzemní vodu či statiku nemovitostí v okolí plánované těžby. "Město by z toho nějaké peníze mělo, na druhou stranu plánovaný zábor orné půdy je masivní," upozornil Svoboda.

Tovačov by mohl získat 30 milionů korun

Nové ložisko štěrkopísku se rozkládá severně od silnice na Troubky. "Pokud se záměr podaří prosadit, obec získá za 20 let na nájmu, daních a poplatcích 30 milionů korun navíc, a budeme moci garantovat zachování více než 40 pracovních míst pro lidi z Tovačova a okolí," řekl Vlastimil Polišenský ze společnosti Českomoravský štěrk.

Na Annínském jezeře v původních místech těžby chce firma od roku 2022 rozšířit plochu vyčleněnou na koupání z nynějších osmi na 24 hektarů. "Pláž se prodlouží na trojnásobek a přístup do vody mimo pláž na čtyřnásobek," dodal.

Podle Polišenského se po rozšíření těžby nezvýší v Tovačově a okolí doprava, hluk ani prašnost. Obyvatelé Tovačova se podle něj nemusejí obávat ani úbytku vody ve studnách.

První pískovna vznikla v Tovačově na Přerovsku v roce 1951. V prostoru, kde je nyní soustava Tovačovských jezer, byla původně pole. V okolí žije zhruba sedm desítek druhů ptáků a v jezerech vzniklých těžbou štěrkopísku více než 30 druhů ryb.

Někteří obyvatelé Tovačova jsou rezolutně proti rozšíření těžby. "Považuji to za riziko, protože vykopat blízko města hlubokou jámu zatopenou vodou, a to už ze dvou stran města, považuji za nebezpečí pro stabilitu budov ve městě. Už dnes nám domy praskají," řekl René Klimt, podle kterého kvůli těžbě štěrkopísku kolísá hladina spodních vod, což může ovlivnit stabilitu podloží v okolí.

Firma chce rozšířit těžbu v Tovačově. Obec rozhodne o vyhlášení referenda

Společnost Českomoravský štěrk chce otevřít nové těžební jezero u Tovačova na Přerovsku. Podle firmy je zde jedno z nejkvalitnějších ložisek štěrkopísku v Česku. Obyvatelé se však bojí navýšení dopravy, prašnosti a zničení půdy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Českomoravský štěrk

Štítky referendum, těžba, štěrkopísek, Českomoravský štěrk, Tovačov, jezero, Poslanecká sněmovna ČR, Českomoravský štěrk, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O rozšíření těžby štěrkopísku rozhodnou obyvatelé Tovačova v referendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.