Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Před soudem stojí 24 lidí, Tesco SW a Eunice Consulting. Jsou obžalovaní z ovlivňování veřejných zakázek

Olomoucký krajský soud dnes začal projednávat rozsáhlý případ třinácti veřejných zakázek na informační systémy, které podle obžaloby zmanipulovalo 24 lidí a firmy Tesco SW a Eunice Consulting. Škoda je zhruba čtvrt miliardy korun.

Obžaloba tvrdí, že podezřelí po vzájemné dohodě ovlivňovali veřejné zakázky vyhlašované v rámci operačního programu ministerstva vnitra a dotovaných ze strukturálních fondů EU s cílem zvýhodnit vybranou obchodní společnost. Soud do konce roku nařídil 32 jednání, kromě obžalovaných chce vyslechnout i 121 svědků.

Podle žalobce Radima Obsta obžalovaní různými způsoby ovlivňovali v letech 2009 až 2014 veřejné soutěže ve svůj prospěch či ve prospěch spřízněných subjektů. Případ se týká tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic.

Část obžalovaných vytvořilo organizovanou skupinu

"Soutěžitelé si vytvářeli podmínky k tomu, aby si našli boční vrátka do příprav zadávacích dokumentací, a snažili se od počátku ovlivňovat podmínky, na základě kterých byla soutěž vyhlášena. V podstatě si šili podmínky a pravidla sami pro sebe," řekl žalobce.

Obžaloba byla podána pro trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a poškození finančních zájmů Evropské unie. Obžalovaným hrozí až desetileté vězení. Škoda je vyčíslena na 261,55 milionu korun, náhradu škody uplatňuje Česká republika.

"Mezi obžalovanými jsou primárně zástupci soutěžitelů, jsou tam osoby, které se podílely na vypracování zadávacích dokumentací, to znamená administrátoři, případně zadavatelé a osoby ze samospráv a z veřejné správy," doplnil žalobce. Část z nich je žalována jako účastníci prosté organizované skupiny.

Tesaříci z Tesco SW vinu popřeli

Za olomouckou sowtfarovou společnost Tesco SW se před soudem zodpovídají Josef Tesařík, Michal Tesařík a David Tesařík, vinu popírají.

"Klient se necítí vinen žádným ze skutků, pro které byla vůči jeho osobě obžaloba podána. Nesouhlasí s popisem skutků ani s jejich právní kvalifikací," uvedl obhájce Josefa Tesaříka. Podotkl, že řízení orgánů provázejí pomýlené představy o trhu a podnikání, o obchodní praxi a realitě veřejných zakázek, kterou tyto orgány nepochopily a nepoznaly.

"Jsou to zcela běžné postupy, které jsou prováděny naprosto v souladu s právem. Součástí obžaloby jsou čiré spekulace," doplnil.

S vinou nesouhlasí ani Michal Tesařík, který podle obžaloby v roli obchodníka Tesco SW ovlivňoval zadávací řízení, podle obhájce nesouhlasí s popisem skutku ani s právní kvalifikací. 

Stejného názoru byl i David Tesařík. "Na mě ta obžaloba působí dojmem, jako by byla sepsána před deseti lety," uvedl jeho obhájce.

Vinu dnes u soudu odmítl i Michal Vrba ze společnosti Eunice Consulting. "Nedopustil jsem se ničeho nezákonné, jsem nevinen," uvedl Vrba.

Obhájci dalších obžalovaných tvrdili, že tržní konzultace nejsou nezákonným jednáním, situace před deseti lety byla z hlediska veřejných zakázek jiná a postup žalobců označili za kriminalizaci obchodních jednání.

Antimonopolní úřad již rozhodl o kartelové dohodě

Zatímco soud řeší údajné ovlivňování IT zakázek v trestněprávní rovině, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže označil postup firem v některých IT zakázkách za kartelovou dohodu. Za zakázku na zajištění přenosu dat pro přerovský magistrát potrestal loni úřad pět IT společností pokutou přesahující 118 milionů korun.

Řízení skončilo takzvaným narovnáním, kdy firmy s úřadem spolupracovaly, přiznaly své provinění výměnou za snížení pokuty o 20 procent. Letos v srpnu potvrdil předseda ÚHOS Petr Mlsna rozhodnutí první instance o kartelové dohodě sedmi IT firem při zakázce vypsané Olomouckým krajem z roku 2012 na rozvoj elektronických služeb.

Úřad za provinění uložil zatím nepravomocné pokuty v celkové výši 74,6 milionu korun.

IT firmy vytvořily kartel, potvrdit šéf antimonopolního úřadu. O pokutách se ještě rozhodne

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil rozhodnutí o kartelové dohodě sedmi IT firem při zakázce vypsané Olomouckým krajem z roku 2012. Úřad původně uložil pokuty ve výši 74,6 milionu korun, tyto pokuty ale předseda...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, IT, zakázka, manipulace, Tesařík, Tesco SW, Eunice Consulting, Olomouc, veřejná zakázka, Tesco, EUNICE CONSULTING a.s., Krajský soud v Ostravě, Evropská unie, Ministerstvo vnitra České republiky, kartel, Michal Vrba, Úřad pro ochranu hospodářské sou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před soudem stojí 24 lidí, Tesco SW a Eunice Consulting. Jsou obžalovaní z ovlivňování veřejných zakázek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.