Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Soud odročil případ týrání zvířat z farmy Kozí Hrádek. Chce ještě vyslechnout znalce

Případ týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku přerovský soud opět odročil. Rozhodl se přibrat znalce, který by zhodnotil stav chovaných krav. Podle obžaloby farma chovala skot ve zcela nevyhovujícím stavu a zvířata se pohybovala v bahně a výkalech.

Přibrání znalce navrhoval obžalovaný, zvažoval ho však také soud, potřeba však bylo podle soudce Tomáše Novotného provést nejprve veškeré svědecké výpovědi, které tak bude mít znalec k dispozici. "Znalci předložíme spis, bude mít k dispozici obžalobu. Odborně bude třeba posoudit, zda se skutečně jednalo o jednání, které by naplnilo znaky onoho týrání, onoho nedobrého zacházení, ať už úmyslného nebo v nedbalostní podobě," vysvětlil soudce.

Jako poslední v kauze vypovídal veterinář, který farmu navštívil dvakrát, naposledy na začátku loňského roku. "Nemohu říci, že by tam byla zvířata podvyživená nebo zvířata, která by strádala. Nic se tam v tu dobu nedělo, na státní zakázku jsme odebrali krev a dál jsem se po areálu nepohyboval," řekl soudu veterinář.

Druhá jeho návštěva se odehrála těsně před kontrolou veterinární správy. Muž přitom podotkl, že v té době žádné extrémní počasí nepanovalo, obžalovaný zástupce farmy Petr Graca totiž venkovní rozšlapaný výběh obhajoval dlouhodobými dešti.

Obžalovaný chovatel jakékoliv pochybení odmítá

Graca podle žalobce nezajistil od přesně nezjištěné doby do února 2020 vyhovující podmínky pro chov zvířat, zejména skotu. Státní zástupce uvedl, že výběh byl pokrytý souvislou vrstvou bahna a výkalů až do výšky 30 centimetrů bez jakékoli podestýlky. 

Obžalovaný je souzen za týrání zvířete zvlášť trýznivým způsobem. Na farmě bylo totiž nalezeno mrtvé tele, muž podle obžaloby nezajistil odpovídající místo pro březí krávu.

Graca však před soudem vše popřel. Řekl, že zvířata rozhodně zanedbaná nebyla. Uvedl, že kontrola krajské veterinární správy nebyla provedena podle zákona.

Veterináři chovateli udělili pokutu

Na případ upozornila loni v únoru Státní veterinární správa. Její inspektoři podmínky na farmě ve Vysoké, místní části Hustopečí nad Bečvou, kontrolovali poté, co policisté v chovu řešili případ krávy uvízlé v bahně ve výběhu.

Na hospodářství bylo tehdy 22 turů, 26 ovcí a koz, šest prasat a drůbež. Správa následně chovateli uložila pokutu 45 tisíc korun za porušení veterinárního zákona, neboť bez vyžádaní veterinárního osvědčení přemístil část chovu den před uskutečněnou kontrolou na Slovensko.

Farmě poté odebral Státní zemědělský intervenční fond prestižní ocenění Klasa a Regionální potravina. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Soud rozplétá kauzu týraní zvířat na farmě Kozí Hrádek. Hladový skot žil v bahně a výkalech

Přerovský soud se dnes znovu zabýval případem týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Z týrání je obžalovaný zástupce farmy Petr Graca, který vinu striktně odmítá. Při kontrole byl však skot ve zcela...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky týrání, soud, krávy, bahno, Kozí Hrádek, Přerovsko, statek, týrání zvířat, kráva, Hustopeče nad Bečvou, Státní veterinární správa České republiky, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odročil případ týrání zvířat z farmy Kozí Hrádek. Chce ještě vyslechnout znalce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.