Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Kraj nakoupil vánoční ozdoby za 35 tisíc korun, aby pomohl s obnovou Bečvy

Olomoucký kraj se zapojil do benefičního projektu s názvem Ryba pro Bečvu a nakoupil celkem 350 kusů vánočních ozdob ryb, které vyrobilo družstvo ze Vsetína na Valašsku. Z každé prodané ozdoby putuje část peněz přímo na transparentní účet Českého rybářského svazu na obnovu života v řece Bečvě.

"Loňská událost na řece Bečvě se řadí mezi největší ekologické havárie v novodobých dějinách Olomouckého kraje. Nápad vsetínského družstva IRISA se nám líbil natolik, že jsme se rozhodli nakoupit ozdoby za přibližně třicet pět tisíc korun. Jako vánoční dárek je věnujeme našim partnerům. Jde o smysluplný projekt, jehož přidanou hodnotou je radost z dobrého skutku i ozdoby jako takové," řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Vánoční ozdoby jsou ve dvou barevných provedeních. „Jedna rybka má zelenou barvu, druhá je duhová. Jsou skleněné a vyrábíme je ručně,“ vysvětlil obchodní zástupce výrobního družstva Libor David.

Kraj prosazuje také změnu vodního zákona

Olomoucký kraj už letos podpořil Český rybářský svaz částkou 200 tisíc korun. Kromě toho prosazuje změnu zákona. 

"Ve spolupráci se Zlínským a dalšími kraji jsme shromáždil připomínky k novele vodního zákona, která má podobné události řešit. Jde především o to, aby bylo jasně stanoveno, jak mají příslušné orgány v případě krize postupovat," uvedl Martin Šmída (PirSTAN), radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Seitlová chce změnu zákona kvůli Bečvě: Úřady musí o haváriích informovat veřejnost

Senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová prosazuje v souvislosti s loňskou otravou řeky Bečvy změnu zákona. Podle novely by úřady musely neprodleně varovat veřejnost, pokud kvůli mimořádné události hrozí ohrožení života, zdraví nebo majetku.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu před rokem v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky otrávily asi 40 kilometrů toku. Do kafilerie rybáři odvezli přes 40 tun ryb.

V souvislosti s havárií policie letos v červnu obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Společnost Energoaqua i její ředitel odmítají, že by za havárii mohli.

Otrávená Bečva se rok po havárii vrací k normálu. Rybáři již vysadili tuny ryb

Do řeky Bečvy, před rokem otrávené kyanidy, se již vrátily tuny ryb. Obnova života by podle rybářů nakonec mohla trvat kratší dobu, než původně očekávali. Policie v souvislosti s otravou obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Bečva, havárie, kyanid, pomoc, ozdoba, ryba, Vánoce, Hustopeče nad Bečvou, Olomoucký kraj, vánoční ozdoby, družstvo, Český rybářský svaz, Valašsko, Vsetín, Piráti a Starostové, Institut de recherche en informatique et systèmes aléatoires, Energoaqua

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj nakoupil vánoční ozdoby za 35 tisíc korun, aby pomohl s obnovou Bečvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.