Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Seitlová chce změnu zákona kvůli Bečvě: Úřady musí o haváriích informovat veřejnost

Senátorka za Přerovsko Jitka Seitlová prosazuje v souvislosti s loňskou otravou řeky Bečvy změnu zákona. Podle novely by úřady musely neprodleně varovat veřejnost, pokud kvůli mimořádné události hrozí ohrožení života, zdraví nebo majetku.

Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) připravila novelu zákona spolu s dalšími senátory. Současný zákon stanovuje operačnímu středisku integrovaného záchranného systému pouhé oprávnění varovat obyvatele, nikoliv povinnost.

"Nemůže být na rozhodnutí jednoho člověka nebo skupiny osob, zda se lidé dozvědí, že mají chránit své životy, zdraví či majetek," je přesvědčena senátorka. 

O loňské havárii na řece Bečvě byli podle ní obyvatelé  informováni pozdě, až 24 hodin poté, co nebezpečná látka zamořila vodu. Navrhovaná změna zákona zajistí povinnost informovat obyvatele a pomůže chránit jejich základní práva.

Závěrečnou zprávu vzala Sněmovna na vědomí

Závěrečnou zprávu vyšetřovací komise k otravě řeky Bečvy vzala včera Poslanecká sněmovna na vědomí. Pro bylo 55 poslanců, členové hnutí ANO zprávu nepodpořili.

Zpráva například konstatovala, že došlo k chybám při odběrech kontaminované vody, a doporučila stanovit jasné pokyny, jak řešit ekologické havárie, a zvýšit pokuty. 

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu před rokem v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky otrávily asi 40 kilometrů toku. Do kafilerie rybáři odvezli přes 40 tun ryb.

V souvislosti s havárií policie letos v červnu obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku. 

Společnost Energoaqua i její ředitel odmítají, že by za havárii mohli.

Rok od havárie na Bečvě: vyšetřovací komise navrhuje změny zákona a vyšší pokuty

Stanovit jasné pokyny, jak řešit ekologické havárie, a zvýšit pokuty navrhuje ve své závěrečné zprávě sněmovní vyšetřovací komise k loňské otravě Bečvy. K chybám při odběrech kontaminované vody podle poslanců vedla skutečnost, že neexistuje jasná...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky Bečva, havárie, kyanid, novela, senátorka, Seitlová, Přerov, Hustopeče nad Bečvou, Jitka Seitlová, okres Přerov, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, Energoaqua, ANO 2011, okres Vsetín, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seitlová chce změnu zákona kvůli Bečvě: Úřady musí o haváriích informovat veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.