Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Obrácený balon zaujal Olomouc. Přes Hanou proletěl vzduchoplavecký propagační tým

, aktualizováno 14. října 2021, 9:23

Neobvyklý jev na obloze zaskočil některé Olomoučany při čtvrtečním ránu. Nad krajským městem a jeho okolím plachtily horkovzdušné balony, jeden z nich byl ale obrácený. Nejednalo se o havárii, ale o balon takzvaného speciálního tvaru. Pozornost přitahuje tato létající forma reklamy napříč Evropou už několik let.

Unikátní balon dokonce vzbuzuje u některých lidí obavy, kvůli kterým volají na tísňové linky policie či záchranářů. Strach z pádu létajícího prostředku však není na místě.

„Funguje to tak, že koš balonu visí tak jak má, akorát je obklopen látkou. Nahoře je imitace koše, která je také jen z látky. Pilot během letu vidí jen dolů, nevidí do okolí. Musí spolupracovat s pilotem druhého balonu,“ objasnil viceprezident Českého balonového svazu Jan Suchý.

Pro přistání a start si vzduchoplavec v obráceném balonu vytáhne příslušnou část pláště, aby mohl zdárně zvládnout klíčové manévry. „Dokáže si to vyrolovat, aby dobře viděl. V průběhu letu je pak koš zakrytý,“ říká Jan Suchý.

„Je to celý tým, tuším, že jsou to Švédové. Takto létají po celé Evropě i po různých festivalech. Často je ještě doplňuje vzducholoď,“ podoktl k netradiční reklamní aktivitě německé průmyslové firmy Jan Suchý z balónového svazu.

Gigantický sumec na Poděbradech. Málem jsem se vyvrátil, řekl šťastný rybář

Neskutečný zážitek a životní boj s obří rybou přinesl nedělní večer Michalu Staňkovi z Olomouce. Z jezera na Poděbradech se mu podařilo s pomocí přátel vytáhnout gigantického sumce velkého, po změření a zvážení byly míry ohromující - 251 cm a 97 kg....

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, let, horkovzdušný balon, létaní, Olomouc, Evropa, Jan Suchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrácený balon zaujal Olomouc. Přes Hanou proletěl vzduchoplavecký propagační tým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.