Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Vánoční trhy v Olomouci zdůrazní tradice. Velký strom dorazí z Hluboček

Měsíc a několik dní zbývá do zahájení oblíbených vánočních trhů v centru Olomouce. Podle radnice budou mít ještě tradičnější podobu než dřív. Na začátku listopadu dorazí na Horní náměstí vánoční strom z Hluboček.

Podle plánu organizátorů mají Vánoční trhy přinést do města opět příjemnou atmosféru a kultivovanou zábavu. Olomoucké trhy i nadále pořádá obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc, která zvítězila v koncesním řízení na organizování vánočních trhů do roku 2025.

„Návštěvníci se mohou těšit na ještě tradičnější pojetí, což bylo podmínkou nové smlouvy města s organizátorem. Veškeré hrazení u památek a nutné vymezení prostoru bude nově vytvořeno ze dřeva a dřevěnou podobu dostanou třeba i toalety,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Novinkou trhů by měla být také upravená zvonička s vyhlídkou. Tradiční Ježíškova dílna s poštou se přesune na Dolní náměstí, kde ze stánků vznikne improvizované náměstíčko, kde budou představovat také tradiční řemesla.

Trhy potrvají od 19. listopadu do 23. prosince a budou otevřeny každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00.

Vánoční strom bude letos z Hluboček. Na Horní náměstí dorazí v neděli 7. 11. „Městu ho jeho majitelé nabízeli už loni. Vzhledem k omezenému rozsahu vánočních trhů, jsme nabídky nevyužili a náměstí ozdobil strom menšího vzrůstu,“ řekla Radka Štědrá s tím, že v jednání je nyní i to, zda bude rozsvícení stromu na programu hned v pátek 19. listopadu, nebo až v neděli 21. listopadu.

Na Horním a Dolním náměstí se má znovu rozprostřít vůně tradičních gastronomických specialit, jako jsou punče a perníky. Doprovodí je další stánky s občerstvením, dárkovými předměty, typickým vánočním sortimentem, řemeslné výrobky. A Horní náměstí oživí bohatý doprovodný program, včetně pravidelného promítání pro děti.

Stovky kbelíků kamenů a roky práce. Senior vybudoval středověký hrádek Špacírštějn

Z mnoha tisíců kamenů poskládal šestasedmdesátiletý Zdeněk Procházka zříceninu středověkého hrádku, která je ukryta v malebném přírodním zákoutí na okraji lesa u Lipové na Prostějovsku. Vybudování zmenšené verze kamenného hradu s věží uprostřed...

„Po loňském roce, kdy trhy probíhaly vzhledem ke koronavirové situaci v omezenějším rozsahu, se snad letos můžeme těšit na Vánoce, jak je v Olomouci známe,“ doufá mluvčí města. Organizátoři však sledují také aktuální stav i předpovídaný vývoj covidové situace a souvisejících opatření. 

Chybět nebude ruské kolo, které by se opět mělo stát dominantou areálu blízké Tržnice. Na nedalekém Dolním náměstí letos nebude kluziště. „Je to součást nového konceptu, který odráží mnohaleté debaty o ochraně památek na Dolním náměstí, jež je součástí památkové rezervace, a také reakci na časté stížnosti veřejnosti,“ podotkla mluvčí Štědrá.

Podle zástupců města by mohlo kluziště vzniknout na jiném místě, zatím o ploše pro příznivce bruslení probíhají jednání. Kompletní program letošních trhů by měli organizátoři zveřejnit zhruba v polovině listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, nákupy, punč, jídlo, dárky, turistika, Olomouc, Hlubočky, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy v Olomouci zdůrazní tradice. Velký strom dorazí z Hluboček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.