Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Poselství do věže červeného kostela: Tubusy skrývají listiny, slivovici i respirátor

Tři nové měděné schránky zamíří na věž červeného kostela v Olomouci. Do kovových pouzder uložili zástupci vědecké knihovny a Olomouckého kraje původní dokumenty a předměty z dob vzniku sakrální stavby. Podle zvyku je také doplnili odkazy dnešní doby – aktuální tisk, fotky i placatka slivovice či respirátor.

Zapečetěné schránky zamíří do makovice na věži kostela, který po desetiletí sloužil Vědecké knihovně jako skladiště. Nyní stavba prochází komplexní rekonstrukcí za více než 140 milionů korun. Přeměna budovy v nový kulturní prostor v centru města má být dokončena na podzim příštího roku.

Původní pouzdra obsahovaly listiny z dob vzniku červeného kostela a také z konce 80. let 20. století, kdy proběhla rozsáhlá oprava budovy.  "Byly tam doklady z období vzniku založení kostela a jeho výstavby. Především doklad o položení základního kamene z roku 1901, pak také dobový německý tisk, který vycházel v Olomouci,“ objasnil při srpnovém otevírání kovových schránek Miroslav Koudela ze Státního okresního archivu v Olomouci.

Letité záznamy a předměty se do věže vrátí společně s předměty z roku 2021. Budoucí generace ve schránkách najdou mimo jiné zapečetěný vzkaz z minulosti, aktuální tisk, fotografie, upomínkové předměty Olomouckého kraje i knihovny, mince či plány rekonstrukce Červeného kostela. Překvapením určitě bude placatka slivovice a chybět nemůže ani respirátor,“ informovali zástupci Vědecké knihovny Olomouc.

Kraj chce probudit k životu boční ochozy Červeného kostela v Olomouci

Boční chóry Červeného kostela v Olomouci, které se v plné kráse ukázaly až nedávno při celkové rekonstrukci kostela, nechá Olomoucký kraj zrestaurovat. Ochozy doplní sál pro pořádání výstav a kulturních akcí. Investice tak bude o 2 miliony korun...

Rekonstrukcí prochází také barokní kostel Zvěstování Panny Marie ve Šternberku. I v jeho jižní věži budou moct najít budoucí generace vzkaz z dnešní doby. Měděný tubus vložili do makovice starosta města Stanislav Orság (ODS) a farář Antonín Pechal společně s náměstkem hejtmana Olomouckého kraje Janem Šafaříkem (Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj). „Vzkaz obsahuje současný tisk, mince, pamětní medaili hejtmana, vzkaz na ručním papíře od starosty a pana děkana Pechala,“ uvedl náměstek Šafařík k umístění schránky do věže šternberského chrámu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vědecká knihovna Olomouc, FB - Jan Šafařík

Štítky makovice, Červený kostel, dokument, historie, Vědecká knihovna Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj, kostel, respirátor, slivovice, knihovna, Jan Šafařík, sakrální stavba, Panna Marie, Stanislav Orság, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poselství do věže červeného kostela: Tubusy skrývají listiny, slivovici i respirátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.