Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Technické služby nádoby vysypávaly bez ohledu na hlášení, říká výrobce chytrých košů

Poruchy smart odpadových nádob v Olomouci se podle tvrzení výrobce řešily obratem po telefonické domluvě. Covidová situace však způsobila podle zástupce firmy Zdeňka Doležala nedostupnost dílů a servisní služby se zpomalily. Město se rozhodlo testovací provoz ukončit.

"Kvůli vadnému čidlu monitorujícímu naplněnost koše docházelo k nesprávnému vyhodnocení dat. Nicméně koš jako takový jinak fungoval správně. Servis, kdykoliv byl třeba, jsme obratem řešili po telefonické domluvě," řekl Zdeněk Doležal ze společnosti HESTEGO, která koše zkonstruovala. Pořízení nové verze čidla podle Doležala zkomplikovala pandemie, kvůli níž je na trhu nedostatek těchto dílů.

Technické služby města Olomouce podle Doležala vysypávaly smart koše každý den spolu s ostatními nádobami na odpad, přičemž se nepřihlíželo k hlášení o naplněnosti testovaných košů SmartBe. Původně město nechalo speciální nádoby umístit na nejvíce vytížených lokalitách v centru města a u nádraží, kde docházelo k častému přeplňování košů. Uvažovalo se proto o přemístění testovaných nádob na méně frekventované místo, aby se vyprazdňovaly výhradně až po získání informace o naplnění.

"Konečné stanovisko měl nakonec magistrát, který nám jako důvod demontáže uvedl, že v nejbližších letech neuvažuje o investici do tohoto produktu, a proto dále nevidí smysl v dalším testování," uvedl Doležal. Ve smlouvě s radnicí bylo podle Doležala uvedeno, že se jedná o testovací varianty, u kterých není zaručena plná funkčnost po dobu testování.

Společnost HESTEGO smart koše prezentovala například na veletrhu URBIS v Brně a testovala je ve Zlíně, Říčanech u Brna a Slavkově. "Rovněž jsme se účastnili výběrového řízení pro dodávku pro město Litvínov, které však bylo nakonec zrušeno. Jednali jsme i s Pražskými službami, nadále komunikujeme se zahraničními partnery o vzájemné spolupráci a rovněž řešíme možnosti přes Czech Trade," podotkl Doležal.

Než Ololoď vyplula, bylo potřeba přes sto schůzek, říká kapitán Šimon Pelikán

Srdce Šimona Pelikána bije pro lodě a pro Olomouc. Ve stotisícovém městě rozjel před sedmi lety turistické plavby po řece Moravě. Následoval Ološlap a letos neobvyklý, tak trochu ukrytý, kulturní prostor v centru Olomouce – Olodvorek. Podnikavý...

Tři smart nádoby na odpad nechala olomoucká radnice v červnu 2019 instalovat na místa, kde byly často problémy s nedostatečnou kapacitou běžných košů. Testovací provoz měl prověřit četnost vyvážení speciálního typu nádob oproti těm standardním. Zařízení disponuje moderními technologiemi, jako je vlastní lis pro redukci objemu odpadu a jejich zaplněnost bylo možné sledovat na dálku. Jednu nádobu na odpad typu SmartBe město testovalo na třídě Svobody a další dvě u hlavního vlakového nádraží. Místo nich tam nyní budou instalovány běžné nádoby na odpad.

"Chytré" koše musela firma HESTEGO po dvou letech z ulic Olomouce odstranit. "Důvodem jejich zrušení byly jak opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů," uvedl Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Smart city, odpad, odpadky, komunální odpad, technologie, Olomouc, Zdeněk Doležal, Hestego, Pražské služby, CZ Finance a.s., Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické služby nádoby vysypávaly bez ohledu na hlášení, říká výrobce chytrých košů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.