Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Obce zkoumají varianty nádrže Skalička. Podklady jsou opravdu obsažné, míní starostka

Další etapa snah o vybudování rozsáhlého vodního díla Skalička na Hranicku je ve svých začátcích, starostové dotčených obcí se nyní seznamují s výsledky takzvané multikriteriální analýzy. Studii vypracovala přední akademická pracoviště, termíny samotné realizace či dalšího významnějšího postupu jsou ale zatím nejasné.

Vodní nádrž Skalička má chránit oblast Pobečví před záplavami a zároveň nadlepšováním průtoků naopak také před suchem. Po posouzení desítek kategorií označili odborníci z Akademie věd, ČVUT, VUT a dalších institucí jako nejvhodnější variantu boční víceúčelovou nádrž. Ta by se na mapě rozkládala také jihozápadně od vesnice Milotice nad Bečvou. I její zástupci si v polovině října vyslechli názory vědců na problematiku plánovaného vodohospodářského díla. „Zúčastnili jsme se prezentace i s panem místostarostou, představili nám výsledky analýzy a nic dalšího tam nepadlo. Řekli jsme, že na nějaká stanoviska bylo zatím málo času a že si to musíme probrat a prostudovat. Další jednání bude asi za měsíc nebo za dva, ať se k tomu můžeme ještě vyjádřit,“ osvětlila starostka Milotic Hana Bezděková.

Ta se v současnosti nechce klonit k žádné z variant. „Zatím k tomu nemůžu nic říct, materiál je skutečně obsažný. Analýza má okolo 150 stran. Bylo tam opravdu hodně dat, grafů a podobně. Zatím jsme se k tomu nevyjadřovali,“ podotkla starostka Bezděková. Podle Povodí Moravy bude ministerstvo zemědělství doporučovat vítěznou variantu boční víceúčelové nádrže vládě k vybudování.

Samotná výstavba by do určité míry ovlivnila okolní obce jako Hustopeče nad Bečvou, Špičky, Zámrsky, Skalička, Milotice nad Bečvou, Černotín či města Hranice a hovoří se i o možném dopadu na lázně Teplice nad Bečvou. V přípravné fázi už několik let probíhají výkupy pozemků pro budoucí stavbu nádrže. „U nás jsou z větších částí vykoupeny. Od obce je prodáno všechno, a od soukromých majitelů také už velká část. Někteří lidi za to byli i rádi, měli různá políčka a nevěděli, co s nimi,“ dodala starostka Milotic nad Bečvou.

Vědci dokončili analýzu vodního díla Skalička. Ministerstvo ke stavbě doporučí variantu boční víceúčelové nádrže

Podle odborné studie je nejlepším způsobem protipovodňové ochrany v okolí řeky Bečvy na Hranicku vybudování takzvané boční víceúčelové nádrže. Závěry podrobné analýzy nejvhodnější varianty pro vodní dílo Skalička prezentovali vědci představitelům...

Analýza pracovala s různými variantami bočních, průtočných, suchých i víceúčelových nádrží a také s možností ponechat území beze změn. „Když se to projednávalo před pěti lety, tak se lidé přikláněli spíše k tomu, aby tady byla víceúčelová nádrž i pro rekreaci. Když už tady má něco být, tak ať se to dá využívat i ke koupání, rybaření a podobně. Aktuální průzkum názorů občanů teď nemáme. Pokud tady něco musí být, tak jsme se i my přikláněli k této variantě, než aby tady byl nějaký bahňák bez dalšího využití,“ uvažovala Hana Bezděková.

I po předložení důkladné analýzy je obtížné odhadovat, kdy investice v řádech miliard korun na pomezí Olomouckého a Zlínského kraje výrazně pokročí. „Jsem ve funkci třetí volební období a stále se to řeší. Uvažovat se o vodním díle začalo snad už někdy v 50. letech. Nevím, jestli se někdy v dohledné době začne se stavbou. Je zase nová vláda, ta může mít jiné priority,“ uzavřela starostka jedné z dotčených obcí Bezděková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Stavba, vodní nádrž, věda, analýza, Skalička, vodní dílo, Povodí Moravy, Bečva, Hranice, nádrž, Skalička (Zábřeh), Milotice nad Bečvou, České vysoké učení technické v Praze, Akademie věd České republiky, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce zkoumají varianty nádrže Skalička. Podklady jsou opravdu obsažné, míní starostka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.