Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Olomoucká Ponorka hostí v pátek a v sobotu benefici pro konopného léčitele Dušana Dvořáka

Přátelé konopného léčitele Dušana Dvořáka zorganizovali již druhou benefici na jeho podporu. Uskuteční se v pátek a v sobotu v olomoucké hospodě Ponorka. Kapely hrají bez nároků na honorář, peníze pomohou Dvořákovi zaplatit například advokáty.

Konopný guru Dušan Dvořák si nyní odpykává šestiletý trest v břeclavské věznici, protože v minulých letech konopí pro léčebné účely pěstoval na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Nikdo mu neprokázal, že by marihuanu prodával narkomanům, i tak skončil za mřížemi. 

"S Dušanem jsem kamarádka už řadu let, začala jsme ho podporovat na soudech a lidsky mi to nedalo nedělat nic zvlášť poté, co ho zavřeli. První, co nás napadlo, jak mu pomoci, bylo udělat benefici. Potřebuje totiž peníze na právníky," vysvětluje jedna z organizátorek Hana Langová, který Dvořáka ve vězení navštěvuje.

Loni byl výtěžek benefice kolem 30 tisíc korun. "I kdyby se tentokrát nic nevybralo, má to velký význam, protože Dušan bude vědět, že na něho lidé nezapomínají. Samozřejmě mu budeme posílat nějaké fotky a report," dodala Langová, která společně s druhým organizátorem akce Michalem Blaho připravuje i streamování letošní akce.  

V Ponorce tento pátek a sobotu vystoupí například legendární olomoucká undergroundová kapela Elektrická svině nebo Tiché lodi, bluesový Čikobraz či Hlubina, Havárna nebo punkové Šrouby. Na programu je také promítání dokumentu Rok konopí.

Dvořáka podporuje řada osobností

Pěstitel konopí je za mřížemi od listopadu předloňského roku. Nedávno se obrátil se stížností na Evropskou komisi, stížnost v jeho prospěch podala i dvacítka českých poslanců. Letos v září se navíc několik lékařů, expertů na léčbu závislostí a umělců obrátilo na předsedu Ústavního soudu a ministryni spravedlnosti, kde pro Dvořáka žádali spravedlnost.

V otevřeném dopise ho podpořili například přední světový odborník na výzkum kanabinoidů, docent Lumír Hanuš z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě, známý český expert na léčbu závislostí Ivan Douda, olomoucký lékař Aleš Skřivánek, analytik ostravského Zdravotního ústavu Tomáš Ocelka, světoznámý fotograf Jindřich Štreit, bývalý pirátský poslanec Tomáš Vymazal, Dvořákovi pacienti a další signatáři.

Dvořák má velkou podporu veřejnosti, probíhá například finanční sbírka.

"Srdečně zdravím z břeclavské ťurmy a stále věřím v sílu pravdy," napsal léčitel před časem z vězení.

Novela zákona o návykových látkách dává konopnému léčiteli Dvořákovi šanci, že se dostane na svobodu

Nejznámějšímu pěstiteli léčebného konopí v zemi Dušanovi Dvořákovi svitla naděje, že se brzy dostane z vězení domů. Novela zákona o návykových látkách totiž zvyšuje obsah THC pro beztrestné pěstování konopí a Dvořák by se do nových limitů mohl...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, benefice, léčitel, konopí, vězení, Olomouc, Prostějov, okres Prostějov, Evropská komise, Hebrejská univerzita v Jeruzalémě, Lumír Ondřej Hanuš, Jindřich Štreit, Tomáš Vymazal, Ivan Douda, Jeruzalém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Ponorka hostí v pátek a v sobotu benefici pro konopného léčitele Dušana Dvořáka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.