Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 26. září 2024  |  Svátek má Andrea
Bez reklam

Olomoucký kraj přispěl vězňům nacistického režimu na zdravotní pomůcky a léky

Vězňům koncentračních táborů druhé světové války a dětem, které se ve válečných letech musely skrývat, přispělo olomoucké hejtmanství na nákup léků a zdravotních pomůcek. S bývalými vězni z regionu se představitelé kraje potkali tento týden.

S obyvateli Olomouckého kraje, kteří osobně prožili zvěrstva nacistického režimu za druhé světové války, a jejich rodinnými příslušníky se setkali hejtman Josef Suchánek (PirSTAN), náměstek pro zdravotnictví Dalibor Horák (ODS) a náměstek pro sociální věci Ivo Slavotínek (Spojenci).

"Zatímco aktivní účastníci válečného odboje jsou naším státem za svou činnost oceněni, na osoby, které zažívaly za nacistické okupace nezměrné hrůzy jen na základě svého původu nebo z jiných, z dnešního pohledu malicherných příčin, se často zapomíná. Olomoucký kraj se drobným dárkem už tradičně snaží tuto nespravedlnost alespoň v malé míře odčinit," uvedl hejtman Suchánek.

Účastníci setkání dostali dárkové poukazy, které mohou využít na nákup zdravotních pomůcek a léků nebo na pořízení například potravinových doplňků.

"Nejen v našem regionu se stále snižuje počet hrdinů, kteří za naši svobodu aktivně bojovali. Stále však mezi námi žije řada osob, které už v dětském věku musely zažívat hrůzy, které si v dnešní době ani nedokážeme představit. Olomoucký kraj je s nimi v kontaktu a snaží se jim pomáhat," dodal náměstek hejtmana Horák.

Ocenění za nezištnou pomoc. Desítka dobrovolníků získala cenu Křesadlo

Slavnostní večer v olomouckém Divadle na Šantovce odtajnil desítku oceněných dobrovolníků, kteří nezištně pomáhali lidem ve svém okolí. Do desátého ročníku tradičního předávání cen Křesadlo se promítla také koronavirová situace, pomoc při epidemii...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky druhá světová válka, oběti, vězni, dar, pomoc, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Dalibor Horák, Ivo Slavotínek, ODS, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj přispěl vězňům nacistického režimu na zdravotní pomůcky a léky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.