Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Participativní rozpočet v Jeseníku: Ve městě bude nový nájezd pro kočárky i veřejné WC zdarma

Projekt nájezdů pro kočárky u jesenické polikliniky se stal vítězem hlasování o participativním rozpočtu v Jeseníku. Lidé v lázeňském městě mohli už podruhé navrhovat záměry, které by bylo vhodné uskutečnit a následně vybírat z desítek předložených projektů.

Ve frekventované oblasti nad jesenickou poliklinikou by měly v následujícím roce vzniknout bezbariérové nájezdy. Pro tento záměr hlasovalo téměř čtyřicet procent místních obyvatel. Na druhém místě skončil projekt na veřejné WC zdarma a třetí příčka patří myšlence na umístění dřevěného altánu na Přední vršek u Krizového kříže.

„Po oficiálním potvrzení výsledků radou města začne radnice s přípravou nápadů, aby mohly být realizovány v roce 2022. Z ostatních návrhů, o nichž bylo hlasováno, budou realizovány návrhy na základě počtu obdržených hlasů, a to v pořadí od nejúspěšnějšího návrhu až do vyčerpání vyčleněných finančních prostředků,“ uvedl Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem), místostarosta města Jeseníku.

Do hlasování se zapojilo 700 občanů, což je o 217 více než v pilotním ročníku. „I druhý ročník participativního rozpočtu měl mezi občany velký úspěch. Místní opět přišli s velmi zajímavými nápady jak zlepšit své město, a poté se také zapojili do hlasování,“ dodal místostarosta.

V participativním rozpočtu nazvaném Tvoříme Jeseník vybírali letos občané města ze sedmnácti návrhů, které splnily pravidla na prospěšnost či proveditelnost. Každý hlasující mohl udělit pět pozitivních a dva negativní hlasy. Konečné pořadí určila výše rozdílu mezi kladnými a zápornými hlasy.

Trend participativních rozpočtů sledují také další města v regionu jako například Hranice či Prostějov. Do navrhování projektů se může veřejnost zapojit v Olomouci prostřednictvím komisí městských částí.

Prostějov spustil participativní rozpočet. Lidé si mohou vybrat, kam půjdou peníze

Pokud obyvatelům Prostějova někde chybí lavičky či stojany na kola nebo by raději chtěli nové dětské hřiště, grillpoint, více okrasných květin nebo opravu chodníku, jde přesně o projekty pro participativní rozpočet. Lidé si letos...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tvoříme Jeseník

Štítky rozpočet, finance, projekt, rekonstrukce, investice, Jeseník, kočárek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Participativní rozpočet v Jeseníku: Ve městě bude nový nájezd pro kočárky i veřejné WC zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.