Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Skiareály řeší, jak vyžadovat bezinfekčnost při nákupu skipasů přes internet

Řada provozovatelů jesenických lyžařských středisek zatím netuší, jak budou lyžaři prokazovat bezinfekčnost při on-line nákupu skipasů. Tento způsob kupování přitom využívá řada lyžařů a střediska ho podporují kvůli komfortu návštěvníků, chtějí tím také zamezit frontám u pokladen.

Povinnost prokazovat se dokladem o bezinfekčnosti při nákupu skipasů oznámil v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle některých provozovatelů sjezdovek to ale nebude jednoduché a nařízení může lidi odradit od lyžování.

Lidé budou muset při nákupu lyžařské permanentky předložit potvrzení, že mají dokončené očkování, v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19 nebo mají negativní test. "Předpokládám, že když skipasy nakoupí on-line způsobem, čestně prohlásí, že jsou buď očkovaní, nebo jsou bezinfekční, jinak si to nedokážu představit," řekl vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský a doplnil, že vyřešit by se to mělo do zahájení sezony.

Jak kontrolovat bezinfekčnost při nákupu on-line skipasů, zatím netuší ani ve Ski Aréně Karlov. Podle jejího zástupce Borise Keky budou o situaci jednat majitelé na nadcházející schůzce. "Samozřejmě jsme nabízeli lyžařům možnost nákupu skipasů on-line a určitě v tom chceme pokračovat, neboť to považujeme v mnoha směrech za komfortní a cenově výhodnější než nákup na místě. Ale jak to bude probíhat ve vztahu k těm opatřením, si zatím nedokážeme představit," řekl Keka. Věří ale, že do za zahájení sezony to bude mít středisko vyřešeno. "Uvidíme, zda se opatření do té doby také nezmění," dodal.

Restaurace U Ervina v Hlubočkách odmítá kontrolovat hosty, zda mají očkování nebo test

Restaurace U Ervina v Hlubočkách u Olomouce odmítá kontrolovat své hosty, zda mají očkování nebo test. Tvrdí, že není oprávněná zjišťovat zdravotní stav lidí, jinak se vystavuje trestnímu stíhání. Za porušení mimořádného opatření ministerstva...

Vedoucí beskydského střediska Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula považuje ale uvedené opatření za přehnané, lidé podle něj totiž nepřijdou při lyžování do blízkého styku. Kontroly podle něj navíc nebudou jednoduché. "Chápeme, že se nějaká opatření dělat musí, a musíme se připravit na to, že to kontrolovat budeme. U pokladen se mohou tvořit fronty, ale musíme se s tím vyrovnat," řekl Vrzgula.

Středisko podle něj nyní zjišťuje, jak to dělají například v Rakousku. Podle Vrzguly bude ale hodně záležet i na kázni lidí. "Na lanovce se asi budou muset chovat jako ve veřejné dopravě. Ale mám zkušenosti ze Švýcarska z minulé zimy, kde stačilo mít zakrytý nos a ústa, u prodeje skipasů nikdo testy nekontroloval a covid se tam nijak nešířil," řekl.

Také podle zástupce Ski centra Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku Miroslava Maczka je to o zodpovědnosti lidí, nicméně pracovníci střediska budou postupovat podle nařízení a hlavně budou rádi, když se bude lyžovat. "Jestli budeme kontrolovat covid pasy, tak to samozřejmě bude znamenat nižší návštěvnost, protože část lidí se neočkuje. To znamená, že covid pasy mít nebudou a na lyže nebudou moct. Samozřejmě z toho nejsme šťastní, ale s epidemickou situací nic nenadělá nikdo z nás," podotkl Maczko.

Česká vláda stejně jako jiné země podle Vojtěcha přistoupila s blížící se zimní sezonou ke stanovení kontrol na horách. Doklad o bezinfekčnosti prostřednictvím aplikace Tečka nebo tištěným certifikátem budou muset lyžaři předložit při nákupu permanentky i na výzvu provozovatele skiareálu v přepravním prostoru. Lidé na horách budou dále muset podle Vojtěcha dodržovat také odstupy 1,5 metru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Kopřivná Resort

Štítky Hory, lyžování, sport, turistika, lyže, opatření, COVID-19, koronavirus, Jeseníky, Olomoucký kraj, skipas, lyžař, Adam Vojtěch, ANO 2011, Vláda ČR, SKI CENTRUM KOHÚTKA, a.s., Švýcarsko, Rakousko, Červenohorské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály řeší, jak vyžadovat bezinfekčnost při nákupu skipasů přes internet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.