Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Šumperk plánuje vyšší poplatek za odpad. Z okresních měst regionu bude největší

Šumperská radnice chce zvýšit poplatek za svoz komunálního odpadu, a to téměř o 100 korun. Pokud zastupitelé návrh vedení města v prosinci schválí, budou obyvatelé města platit ročně 840 korun. Důvodem je podle vedení radnice odpadový zákon, který začal platit od letošního ledna.

Od ledna příštího roku vedení města navrhlo zvýšení poplatku o 96 korun; obyvatel Šumperka by tak měl za likvidaci odpadu po zdražení zaplatit za rok 840 korun. "To, že navyšování poplatku za odpady je nutností, ukazují čísla z letošního roku. Šumperští občané vyprodukovali za prvních devět měsíců roku 2021 celkem 4352 tun směsného komunálního odpadu, což představuje 84 procent z letošního limitu pro naše město. Abychom zůstali v základní, tedy levnější sazbě, měli bychom být na 75 procentech. Z toho vyplývá, že město letos bude platit v závěru roku zvýšenou sazbu za skládkování," informovala mluvčí radnice Soňa Singerová.

"Tím, že se budeme snažit maximálně třídit, a tím pádem ukládat co nejmenší objem směsného odpadu na skládku, můžeme zdražování přibrzdit, nikoliv však zastavit," řekl místostarosta Jakub Jirgl (ANO).

Hranice mají re-use centrum pro nepotřebné věci, které mohou posloužit dalším lidem

V Hranicích na Přerovsku se otevřelo takzvané re-use centrum, kam mohu lidé ukládat nepotřebné, ale zachovalé věci. Jde například o kuchyňské potřeby, nábytek, kočárky, sportovní věci nebo hračky a knihy, které mohou ještě někomu posloužit....

Odpadový zákon, který je pro obce a města závazný, stanoví podle radnice dvě sazby za skládkování směsného odpadu. Obě, jak základní, tak zvýšená sazba za skládkování, postupně porostou. V roce 2029 tak město místo pětistovky za tunu zaplatí základní sazbu 700 Kč. Zvýšená sazba poroste rychleji, a to až ze současných 800 na 1850 korun za tunu v roce 2029.

Do ceny se podle zástupců města promítne také to, že se bude snižovat objem odpadu na člověka, za který bude město platit nižší sazbu. "Od letos platných 200 kilogramů na poplatníka klesne tento limit postupně na 120 kilo v roce 2029. Pokud by občané vyprodukovali v roce 2029 stejné množství odpadu jako v roce 2020, za skládkování by město zaplatilo ve srovnání s loňským rokem třikrát víc," uvedla mluvčí radnice.

Ostatní okresní města ke zvyšování poplatku zatím nepřistoupily. Například obyvatelé Olomouce příští rok za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí stejnou částku jako letos, tedy 804 korun, rozhodli nedávno zastupitelé. V Přerově za odpad platí obyvatelé města už třetím rokem 700 korun, zvyšování poplatku zatím radnice neprojednávala. V Prostějově platí za odpad 600 korun a ani tam se o zvyšování dosud nejednalo, v Jeseníku platí lidé 696 korun, o 96 korun se poplatek zvyšoval letos.

Olomouc nebude zvyšovat poplatky za odpad. Výdaje města ale narůstají

Obyvatelé Olomouce by příští rok měli za svoz komunálního odpadu zaplatit stejnou částku jako letos, tedy 804 korun. Návrh vyhlášky stanovující výši poplatku už schválila městská rada, o materiálu ještě musí hlasovat zastupitelstvo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, recyklace, obce, Šumperk, Olomoucký kraj, odpad, poplatek, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk plánuje vyšší poplatek za odpad. Z okresních měst regionu bude největší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.